Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kanal 7'de katıldığı televizyon programında sorulan Joe Biden'ın başkan seçilmesini değerlendirdi.

Quote Message: Herhangi bir ülkede seçim olduğunda, herhangi biri seçildiğinde bizim için bir şey değişmez, iyi veya kötü olmaz. Türkiye'nin kendi menfaatleri, kendi dış politikası vardır. Türkiye ve kendi vatandaşlarımızın çıkarları doğrultusunda biz dış politikamızı şekillendiririz.

Herhangi bir ülkede seçim olduğunda, herhangi biri seçildiğinde bizim için bir şey değişmez, iyi veya kötü olmaz. Türkiye'nin kendi menfaatleri, kendi dış politikası vardır. Türkiye ve kendi vatandaşlarımızın çıkarları doğrultusunda biz dış politikamızı şekillendiririz.

Quote Message: Bizim Amerika ile olan ana konularımız vardır. Bizim ana konularımız şahıslarla ilgili değildir. Oradaki yönetim her kimse biz diplomatik boyutta ve devlet başkanları boyutunda ve ilgili diğer tüm diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde, bu kanallar zaten her zaman açıktır ve bu kanallar her zaman işlemeye devam edecektir.

Bizim Amerika ile olan ana konularımız vardır. Bizim ana konularımız şahıslarla ilgili değildir. Oradaki yönetim her kimse biz diplomatik boyutta ve devlet başkanları boyutunda ve ilgili diğer tüm diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde, bu kanallar zaten her zaman açıktır ve bu kanallar her zaman işlemeye devam edecektir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Biden'ın ABD'de başkanlık seçimini kazanmasını değerlendirdi: Herhangi biri seçildiğinde bizim için bir şey değişmez, iyi veya kötü olmaz

Getty ImagesCopyright: Getty Images

Quote Message: Yeni yönetimin tavrı tabii ki bizi etkileyecektir, ilgilendirmektedir. Bunu da biz çok yakınen takip edeceğiz, ediyoruz ve buradaki beklentimiz de bizim aslında tek taraflı yaklaşımlardan uzak kalınması. Yani geçmişe baktığımızda hangi yönetim gelirse gelsin şunu çok net görüyor; Türkiye olmadan bölgede hiçbir planın, hiçbir programın ve özellikle stratejik seviyeden bahsediyorum, hiçbir şeyin gerçekleşme şansı yoktur. Dolayısıyla Amerika'nın dış politikasına da baktığınızda kim gelirse gelsin sonuçta Amerika'nın dış politikasında belirli çizgiler vardır, o çizgiler çok da değişmez. Başkana göre belki detay anlamda değişiklikler olur, belirli anlamda tercihler olur.

Yeni yönetimin tavrı tabii ki bizi etkileyecektir, ilgilendirmektedir. Bunu da biz çok yakınen takip edeceğiz, ediyoruz ve buradaki beklentimiz de bizim aslında tek taraflı yaklaşımlardan uzak kalınması. Yani geçmişe baktığımızda hangi yönetim gelirse gelsin şunu çok net görüyor; Türkiye olmadan bölgede hiçbir planın, hiçbir programın ve özellikle stratejik seviyeden bahsediyorum, hiçbir şeyin gerçekleşme şansı yoktur. Dolayısıyla Amerika'nın dış politikasına da baktığınızda kim gelirse gelsin sonuçta Amerika'nın dış politikasında belirli çizgiler vardır, o çizgiler çok da değişmez. Başkana göre belki detay anlamda değişiklikler olur, belirli anlamda tercihler olur.

Quote Message: Trump dönemindeki sözde Yüzyılın Barış Planı diye getirilen aslında Filistin'i yok etme ve İsrail işgalinin perçinlenmesi anlamına gelen plan, Biden'ın buradaki tutumu önemli, büyük ihtimal söylemlerine baktığımızda da bu planın bu çerçevede devam etmeyeceğine ilişkin sinyaller alıyoruz. Ümit ederiz ki öyle olur. Dolayısıyla yeni yönetimi göreceğiz, özellikle AB ile ilişkileri, Çin'le ilişkileri, Rusya, İran ve benzeri bölgelerle ilişkilerinin Türkiye nezdinde de yansımaları olacaktır.

Trump dönemindeki sözde Yüzyılın Barış Planı diye getirilen aslında Filistin'i yok etme ve İsrail işgalinin perçinlenmesi anlamına gelen plan, Biden'ın buradaki tutumu önemli, büyük ihtimal söylemlerine baktığımızda da bu planın bu çerçevede devam etmeyeceğine ilişkin sinyaller alıyoruz. Ümit ederiz ki öyle olur. Dolayısıyla yeni yönetimi göreceğiz, özellikle AB ile ilişkileri, Çin'le ilişkileri, Rusya, İran ve benzeri bölgelerle ilişkilerinin Türkiye nezdinde de yansımaları olacaktır.