İngiltere'de hükümet son bir haftalık vaka sayılarına 16 bin kişinin eksik yazıldığının ortaya çıkmasından sonra, bu yüzden enfeksiyon riskiyle karşı karşıya olan temaslı kaç kişinin izlenemediğine dair henüz net bir açıklama yapamadı.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu tarafından yayınlanan günlük koronavirüs vaka sayılarında, 25 Eylül ile 2 Ekim tarihleri arasındaki bir hafta içinde 16 bin vakanın kayda geçmediği ve verilerin eksik bildirildiği Pazar günü açıklanmıştı.

Eksiklerin eklenmesiyle, İngiltere'de Cumartesi günü 12.872 olan vaka sayısı, Pazar günü 22.962'e kadar yükselmişti.

Sağlık Bakanlığı daha sonra bilgisayar hatasından kaynaklandığını kaydettiği teknik sorunun çözüldüğünü ve tüm vakaların sisteme girildiğini kaydetmişti.

Henüz sebebi tam anlaşılamayan eksik bildirimler, aynı zamanda bilgilerin temas ve takibi mümkün kılan ikinci bir sisteme yüklenememesi yani binlerce koronavirüslü kişinin temasta bulunduğu kişilerin takip edilememesi anlamına geliyor.

Başbakan Boris Johnson dün BBC'nin bir programında, eksik bildirilen vakaların tümünün sisteme eklendiğini ve kendileriyle temasa geçildiğini, onların temasta bulundukları kişilerin izinin sürülmesi çalışmasına başlandığını söyledi ama rakam veremedi.

'Hata tespit edildi ve gerekenler yapılıyor'

Bu sabah BBC radyosunda eksik yazılan vakalarla ilgili konuşan çalışma ve sosyal güvenlik bakan yardımcısı Therese Coffey, eksik vakalar nedeniyle kaç kişinin izlemesinin yapılamadığı sorusuna "Malesef elimde bu bilgi yok" yanıtını verdi.

Bunun günlerce gecikmeli olarak yapılmasının yaratabileceği risklere işaret edildiğinde bakan yardımcısı "Hata tespit edildi ve gerekenler yapılıyor. Olanları değiştiremeyiz. Ancak bu tür hataların bir daha olmaması için gereken herşeyi yapmaya çalışabiliriz" diye konuştu.

Söz konusu durum, uygulanan test-temas-takip sistemi konusunda eleştirilere yol açtı.

Ana muhalefet İşçi Partisi sağlık sözcüsü Jonathan Ashworth, Sağlık Bakanı Matt Hancock'un bugün vaka sayılarındaki hatanın gibi sonuçlar yaratabileceğiyle ilgili olarak parlamentoya bilgi vermesini istedi.

Bilim insanları da konuyla ilgili olarak şeffaflık çağrısı yapıyorlar.

Guardian'a konuşan Loughborough Üniversitesi'nden modelleme ve politika analizi uzmanı Dr Duncan Robertson "Kamunun güvenini korumak için açıklık hayati önem taşıyor" dedi.

Robertson, "Bu bildirimlerin gecikmesinden kaynaklı bir durum ise bu yeterince kötü ama eğer bu verilerin temas ve takip sistemine giilmesi de geciktiyse bu hastalığın yayılması bakımından ciddi sonuçlar yaratacak bir şeydir" diye ekledi.

Herkes aşı olmayacak

Bu arada hükümetin aşı çalışmaları sorumlusu Kate Bingham Financial Times gazetesine, koronavirüs aşısı çıkınca nüfusun yarıdan azının aşılanacağını söyledi.

Bingham "18 yaşın altındakiler aşılanmayacak. Sadece 50 yaşın üzerindeki yetişkinler, sağlık çalışanları, bakımevi çalışanları ve sağlığı riskli olanlar aşı olacak" diye konuştu.

Analiz - BBC Sağlık Editörü Hugh Pym

Gecikme ve talebe yanıt vermekte zorlanıldığı haberlerinden sonra gözlerin test sistemi üzerinde olduğu bir dönemde, son açıklama hükümet için daha ters bir zamanda gelemezdi.

Yaklaşık 16.000 ek pozitif test sonucunun test ve takip sistemine girilmemesi nedeniyle bu kişilerin kontaklarına da hızlı bir şekilde ulaşılamadı.

Uzmanlar ideal olarak kontaklara 48 saat içerisinde ulaşılması gerektiğini söylüyor.

Yetkililer bilgisayar sistemi kaynaklı teknik sorunun çözüldüğünü ve tüm yeni vakaların hafta sonu sayılarına eklendiğini söylüyor.

Ancak bu, İngiltere'de halkın test sistemine duyduğu güveni pek de pekiştirmeyebilir.

Ve bu, Başbakan'ın "kritik bir zaman" olarak tanımladığı bir dönemde virüsün yayılımını takip etmeye çalışan karar alıcılar ve yetkililer için suyu bulandırıyor.