İran Dışişleri Bakanlığı, ABD,  İngiltere ve Fransa'nın Suriye'nin başkenti Şam'a gerçekleştirdikleri saldırıyı sert bir dille eleştirerek sonuçları hakkında uyardı. İran "Operasyonu şiddetle kınıyoruz. Bölgesel sonuçları olacak" tepkisini verdi.

İRAN DIŞİŞLERİ'NDEN SERT AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Suriye'nin Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kimyasal saldırıya tepki olarak başkent Şam'a yönelik düzenledikleri saldırıyı sert bir şekilde eleştirdi. Bakanlık, saldırının bölgede ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti. 

"ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI"

Açıklamanın devamında saldırının açıkça uluslararası kanunlara aykırı olduğu ve Suriye'nin milli egemenliği ve toprak bütünlüğünü görmezden gelmek anlamına geldiği belirtildi. 

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildirinin devamında şu ifadelere yer verildi:

"ABD SONUÇLARINA KATLANMAK ZORUNDA"

"İran dini, kanuni ve ahlaki nedenlerinden ötürü kimyasal silahların kullanılmasına karşıdır. Ancak bağımsız bir ülkeye saldırmak için bahane üretmeyi de kabul edilemez görüyoruz. Şüphesiz BM'nin son kararı açıklanmadan herhangi bir belge ve kanıta sahip olmadan, Suriye'ye askeri saldırı düzenleyen ABD ve müttefikleri, kendilerini dünyanın jandarması ya da hakimi konumunda görmektedirler. ABD ve müttefikleri saldırının bölgesel ve uluslararası sonuçlarına cevap vermek ve bu sonuçlara katlanmak zorundadır. 

"SALDIRIYI KINAMAK TARİHİ BİR GÖREVDİR"

ABD'nin aynı iftiralarla askeri saldırıları ilkinde Halep'te, şimdi de Doğu Guta'da teröristlerin yenilmesinin ardından yapmıştır.  Söz konusu saldırı açıkça teröristlerin yenilgilerini, başarısızlıklarını telafi ve yardım etmek için gerçekleştirilmiştir ki direnişçi Suriye halkı geçtiğimiz yedi yıl içerisinde olduğu gibi, denklemin alanda teröristlerin çıkarları yönünde değiştirilmesi için gerçekleşen söz konusu komploları başarısızlığa uğratacaktır. Uluslararası kurumlar ve aynı zamanda bağımsız ülkeler BM üyesi olan bir ülkenin, milli egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı gerçekleşmiş, uluslararası hukuka aykırı ve şüphesiz bölge ve dünyada barışı, güvenlik ve istikrara zarar vererek terörizm ve aşırıcılığa neden olacak tek taraflı saldırıyı güçlü bir şekilde kınamaları tarihi bir görevdir."

TRUMP OPERASYONU "SALDIRI EMRİNİ VERDİM" DEYİP DUYURMUŞTU

ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye rejimini vurdu. Saldırıda başkent Şam'daki ve Humus'taki askeri noktalar ve kimyasal depolar hedef alındı. ABD Başkanı Trump, "Saldırı emrini verdim" sözleriyle harekatı duyurdu.

PENTAGON OPERASYON TAMAMLANDI

Pentagon, Duma'da kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtların olduğunu ve operasyonun tamamlandığını açıkladı.

RUSYA: SONUÇLARI OLACAK

Rusya'nın  Washington Büyükelçisi, "Daha önce böyle saldırılarının sonuçları olacaktır diye uyardık"dedi.

SURİYE: 30 FÜZEDEN 10'U İMHA EDİLDİ

Suriye devlet televizyonu hava savunma sistemlerinin 30 füzeden 10'unu havada imha ettiği bilgisini geçti. Rusya da "Roketlerin çoğu havada imha edildi"dedi.

Trump yönetimi geçen yıl da Suriye'yi vurmuştu.