Peter Cook, IŞİD'in bölgede varlığını sürdürerek savaşıp savaşamayacağını görmeleri gerektiğini, operasyonun "zaman alabileceğini" söyledi.

Ancak Cook, Iraklı güçlerin şu ana dek "hedeflerine büyük ölçüde ulaştığını" belirtti.

Washington'da gazetecilerin Musul operasyonuyla ilgili sorularını yanıtlayan Cook, Musul'un IŞİD'den geri alınmasının "sembolik" önemine değinirken, koalisyon üyesi diğer güçler gibi Irak'a desteği sürdüreceklerini yineledi.

BM: 100 bin sivil Türkiye ve Suriye'ye kaçabilir

Operasyon kent merkezine doğru ilerlerken, yardım örgütleri ise sivillerin korunmasının "olağanüstü önemde"olması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) de, aylar sürebilecek operasyonda arada kalan siviller için kaygı duyulduğunu açıkladı. BM insani işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar KoordinatörüStephen O'Brien, operasyon nedeniyle 100 bin sivilin Suriye ve Türkiye'ye kaçmak zorunda kalabileceğini söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de, Irak, Suriye ve Türkiye'te çadır ve kışı geçirmek için gereken battaniye gibi temel ihtiyaçların sağlanması için 61 milyon dollar ek yardım talebinde bulundu.

Musul'da mülteci çocuklarImage copyrightAFP
Image captionOperasyon sürerken BM, Musul'daki milyonlarca sivil için endişeli.

BM, IŞİD'in operasyon sırasında evlerini terketmek zorunda kalacağı düşünülen bölgedeki milyonlarca insanı "canlı kalkan olarak kullanmasından" endişe ediyor.

Musul operasyonu öncesi Irak ordusu, havadan on binlerce broşür dağıtarak şehirde yaşayanlara kendi güvenlikleri için almaları gereken önlemleri hatırlatmıştı.

Pentagon sözcüsü Cook da, 48 saat içinde yaklaşık yedi milyon broşürün daha dağıtılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

IŞİD'le mücadele için İngiltere'nin de Musul'da Iraklı güçlere destek verdiği düşünülüyor. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin operasyonda "lider rol" oynamaya devam edeceğini belirtti.

IŞİD'in Haziran 2014'te ele geçirdiği Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u geri almak için girişilen operasyon, günün erken saatlerinde başladı.

Havadan destek

Yaklaşık 650 bin kişinin yaşadığı kente yönelik operasyona, ABD öncülüğündeki koalisyon da havadan destek veriyor. Operasyona Irak Ordusu birlikleri önderlik ediyor.

Irak ordusu ve Kürt peşmerge güçlerinden 30 bine yakın savaşçı, operasyonun ilk saatlerinde yaklaşık 9 köyü ele geçirdi. Bu arada IŞİD bağlantılı Amaq Haber Ajansı, Kürt güçlerini hedef alan sekiz intihar saldırısı düzenlendiğini aktardı.

Iraklı güvenlik kaynakları, 8 bine yakın IŞİD üyesinin olduğu düşünülen Musul'da, kentin doğusundaki Hamdaniye bölgesine yaklaşan muharip güçlerin, IŞİD militanlarına ağır kayıplar verdiğini söyledi.

Musul'daki Peşmerge güçleriImage copyrightREUTERS

Kentin doğusuna ilerleyen Peşmergelere ait bir tank birliğiyle birlikte olan BBC Muhabiri Orla Guerin de, IŞİD mevzilerine 300 metre mesafede bulunduklarını bildirdi.

BBC muhabiri Guerin'e konuşan bir Kürt general, "Karşımızda çok güçlü bir düşman var. Sadece Kürtler ve Şiiler değil, bütün dünyaya savaş açmış durumdalar. Herkesin iyiliği için onları yenilgiye uğratmak istiyoruz" dedi.

Dört bin Peşmerge de, Irak Ordusu'nun önünü açmak için kentin doğusundaki köyleri almaya çalışıyor.

ABD'li özel güçlerin cephede danışmanlık yaptığı belirtilirken, Iraklı özel terörle mücadele güçlerinin de önümüzdeki günlerde operasyona katılması bekleniyor.

Musul'u kontrol altında tutmak için Irak güçlerine karşı savaşan IŞİD militanı sayısının dört ila sekiz bin arasında olduğu bildirildi.

Barzani: Ankara Bağdat'la anlaşmalı

Birleşmiş Milletler, operasyon nedeniyle 100 bin sivilin Suriye ve Türkiye'ye kaçmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Türkiye'nin olmadığı bir operasyondan doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Operasyonda da olacağız masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil." dedi.

Mesud BarzaniImage copyrightREUTERS

Erdoğan "Çünkü bizim burada tarihi geçmişimiz var. Türkiye Musul'a girmesin diyorlar. Nasıl girmeyelim? 350 km sınırım var benim Irak'la. Ve ben bu sınırdan tehdit altındayım. Bize Başika'dan çıkın diyorlar. Kimse bizden Başika'dan çıkmamızı beklemesin." şeklinde konuştu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise "Ankara ile Bağdat arasında uzlaşma olması gerektiğine inanıyoruz. Ankara operasyona katılmak istiyorsa, Bağdat'la anlaşmalı" dedi.



BBC Türkçe