Yakınlardaki Enerhodar kentinin Belediye Başkanı Dmitro Orlov, “Santralin bombardımana tutulması nedeniyle yangın başladı” dedi, itfaiyenin çatışmalar nedeniyle yangına müdahale edemediğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da “Rus ordusu nükleer tesise her yönden ateş açıyor. Yangın çıktı. Bir patlama gerçekleşirse Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak. Rusya derhal ateşi kesmeli, itfaiyelere izin vermeli” dedi.

Nükleer santralin sözcüsü Andriy Tuz, yangının büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Tuz, yangının çıktığı reaktörün yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı tutulan bir reaktör olduğunu fakat içinde nükleer yakıt bulundurduğunu da ekledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da Twitter hesabından, nükleer santralin bombalandığına dair haberleri aldıklarını, Ukraynalı yetkililerle temas içinde olduklarını paylaştı.

BBC’ye konuşan Open Nuclear Network adlı sivil toplum kuruluşundan Laura Rockwood, savaşın Ukrayna’nın elektrik altyapısına hasar verebileceğini söyledi.

Santral etrafındaki çatışmaların nükleer tesise iki ayrı risk teşkil ettiğini belirten Rockwood, bunlardan birinin tesisin altyapısının veya personelinin zarar görmesi, ikicisinin ise tesise doğrudan hasar vererek nükleer çekirdeğin erimesi olduğunu aktardı.

Bu santral Ukrayna'nın elektrik ihtiyacının dörtte birini üretiyor.

Rus güçleri Enerhodar'a girip nükleer tesisi ele geçirmeye çalışsa da dirençle karşılaşmıştı.

Ukrayna’da dört aktif nükleer santral bulunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, bugün Ukrayna ile görüştükten sonra nükleer santrallerin güvenliği için üst düzey hassasiyet gösterilmesi gerektiğini açıklamıştı. (BBC TÜRKÇE)