Amerika Birleşik Devletleri’nde ya­pılan bir araştırma, evlilikte çıkan kav­gaların çiftler üzerinde sigara ve alkol kadar zararlı olduğunu ortaya koydu.

Nevada ve Michigan üniversitele­rinde yapılan araştırmada 373 evli çift 16 yıl boyunca gözlemlendi. Çiftlerin çocuk büyütme, para ve hobileriyle il­gili tartışmalarının sağlıkları üzerindeki etkileri incelendi.

Sağlık seviyelerini belirlemek için evli bireylere sağlıklarının iş veya ho­bilerini yapmalarına engel olup olma­dığı, uyumakta sorun yaşayıp yaşama­dıkları, stres ve baş ağrıları geçirip ge­çirmedikleri gibi sorular yönlendirildi.

Beş puan üzerinden değerlendirilen sağlık endeksinde daha az tartışan çift­lerde sağlık ortalaması 4,07 puan olarak belirlenirken, çok tartışan çiftlerde 3,86 puan olarak hesaplandı.Araştırmacılar, sonuç olarak tartışan çiftlerde her iki eşin de sağlık sorunlarında artış göz­lemlese de, erkekler için sonuçlar kadın­lara göre daha olumsuz çıktı.

Anlaşmazlıkların vücut üzerindeki negatif etkileri arasında ateşin yüksel­mesi, iştahın değişmesi, stres hormon­larının daha fazla salgılanması gibi so­runlar var.

Uluslararası İlişki Araştırmaları Birliği’nin (International Association for Relationship Research) konferan­sında yaptıkları araştırmayı tanıtan araştırmacı Rosie Shrout, “İlişkilerde çok sayıda tartışmaya maruz kalmak sağlık açısından çok kötü, tıpkı sigara ve alkol içmek gibi.” dedi.

Daha önce yapılan birçok araştırma evliliklerin sağlık üzerindeki olumlu et­kilerini konu aldı. Bunlara göre evli in­sanlar, bekar olanlara göre daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürüyor.

Ancak Nevada ve Michigan üniver­sitelerinin araştırması bu bulguların her zaman doğru olmadığını göster­miş oldu. Shrout, “İnsanın evlilik cüz­danına imza atması onları sağlıklı yap­mıyor, çiftlerin birbirlerine karşı tutum­ları bunu belirliyor.” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar tek bir anlaşmazlığın doğrudan sağlık sorunları oluşturacağı anlamına gelmediğini de hatırlatarak, çiftlere uzun vadede iletişim kurarak anlaşmazlıkları en aza indirmeye çalış­malarını öneriyor.