İngiltere’de Üniversiteler ve Bilimden Sorumlu Devlet Bakanı Sam Gyimah, Brexit Anlaşması’nı gerekçe göstererek istifa etti.

Gyimah sosyal medyadan ya­yımladığı istifa mesajında, “Dikkatli bir düşünme sürecinin ardından, hükümetin Brexit Anlaşması’nı bu haliyle destekleyemeyeceğime ka­rar verdim.” ifadesini kullandı.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin (AB) GPS uydu ağı olacak Galileo Projesi’nden çekilmesinin Brexit sonrası başka alanlarda da yaşa­nacakların habercisi olduğunu be­lirten Gyimah, AB’den ayrılınması kararının bugünkü koşullarda ye­niden halk oyuna götürülmesinin de gündem dışında tutulmaması gerektiğini kaydetti.

Gyimah, İngiltere’de temmuz ayından bu yana Brexit gerekçe­siyle istifa eden 10. bakan oldu. İstifa edenler arasında iki Brexit Bakanı, bir Dı­şişleri Bakanı ve bir Çalışma Bakanı da yer aldı.

Başbakan Theresa May, ülke­sinin Brexit sonrasında Galileo Projesi’nden yararlanmayacağını, bunun yerine kendi GPS uydu ağını geliştireceğini açıklamıştı.

İngiltere ile AB’nin vardığı Brexit Anlaşması İngiliz parlamentosunda 11 Aralık’ta oylanacak. İngiltere’de siyasi gözlemciler, anlaşmanın par­lamento onayı almasını zayıf bir ihtimal olarak görüyor.İngiltere’de anlaşmaya karşı olan çevreler, bu­nun içerdiği “tedbir maddesinin” İngiltere’yi AB’nin uydu devleti ha­line getireceği eleştirisini yöneltiyor.

Öte yandan Macar asıllı ABD’li iş adamı George Soros’un da destek verdiği bir dizi platform, ülkenin AB içinde kalması için kampanya yü­rütüyor. Bu gruplardan bir kısmı, Brexit’in parlamentoda durdurul­masını isterken, bir kısmı da yeni­den referanduma gidilmesini talep ediyor. Londra’da önceki ay yapı­lan Brexit karşıtı yürüyüşe yaklaşık 700 bin kişi katılmıştı.