Gülden Sağer, Londra’daki Kıb­rıslı Türk toplumunun önde ge­len isimlerinden ve ilk kuşak göç­menlerden A. Necati Sağer’in 29 Ekim’de yaşamını yitirdiğini belir­terek, “Benim hayat arkadaşımdı ama Kıbrıs’ın gerçek bir evladıydı. Kaybımız çok büyük. Damarı ke­silse Kıbrıs diye akardı” dedi.

Gülden Sağer, eşinin Eylül ayında karaciğer kanseri teşhisi konduğunu ve tedavi sürecindey­ken 15 Ekim’de merdivenden düşe­rek 19 Ekim’de yaşamını yitirdiğini gözyaşlarıyla anlattı.

Eşinin isteği üzerine mütevazi bir törenle Londra’da Trent Park Cemetery’de 1 Kasım’da toprağa verildiğini aktaran Gülden Sağer, “A. Necati Sağer Kıbrıs mücade­lesine ve topluma büyük katkıları oldu. Artık anılarımızda yaşayacak­tır. Başsağlığı dileyen dostlarımıza ‘dostlar sağolsun’ diyoruz” dedi.

NECATİ SAĞER

Necati Sağer, Londra’daki Kıb­rıslı toplumun ayaklı tarihi olarak biliniyor, örgütçü ve mücadeleci kimliğiyle tanınıyordu. Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin kurucuları arasında ve sonrasında da yönetim kurulu üyesi ve başkanı olan Necati Sağer, Rumların Kıbrıs’ı Yunanistan ile birleştirme çabalarına karşı Kıb­rıslı Türklerin sesini Londra’da duyurmak için protesto gösteri­lerinde ateşli konuşmalar yapar.

Kıbrıs davasında Londra’da si­vil bir mücahit olan Sağer, 1959’da ilk toplum gazetesi Türk Sesi’ni çı­kardı ve matbaa işletti. Sağer 10 sayı çıkabilen gazetenin kapanı­şını bir söyleşimizde 500 sterline ev alındığı dönemde gazete ve mat­baa faaliyetlerinden dolayı 2 bin 500 sterlin zarar etmesini gerekçe göstermişti.

Fazıl Küçük tarafından 1964’de Kıbrıs Türk Enformasyon Dairesi’ni kurmak ve müdürlüğünü üslenmek üzere adaya çağrılan Sağer, 1971- 75 arasında da Londra’ya Kıbrıs Türk Yönetimi Temsilcisi olarak atanır. İlk temsilcilik görevini KTC’nin bir odasında çalışmaları yürüten Sağer 1983’de kurulan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nde de etkin görevler üs­lenir.

Sağer her yıl düzenlenen KKTC’nin kuruluş resepsiyonuna eşiyle birlikte katılmaya özen gös­teriyordu.

Sağlığında görüştüğümüz Sa­ğer, 1954-58 arasında Hürriyet Gazetesi’ne İngiltere temsilciliği yaptığını söylemişti. O dönemde özellikle yabancı gazetecilerle birlikte bakanların basın toplantı­larını izlediğini belirten Sağer, o yıllarda İstanbul’a haber geçmek için Posta İdaresi’ne telefon bağ­lantısı için başvurulduğunu ve en az 5 saat beklendiğini anlatmıştı. Hüriyet’in bu hizmeti karşısında kendisine maaş ödediğini de ak­taran Sağer, özellikle Kıbrıs konu­larında haber üretmesinin yanısıra o dönemde Londra’da yaşayan 12- 15 bin Türk’e ilişkin haber değeri olan haberlerini de İstanbul’a geç­tiğini belirtmişti.

Sağer ailesi Tottenham’da ya­şıyordu