İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,01 TL olurken 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 42,47 TL olarak belirlendi.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 44,16 seviyesinde ölçüldü.

Öte yandan 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 35,17, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise sırasıyla yüzde 22,67 ve 22,05 olarak belirlendi.

2 - İşsizlik rakamları açıklandı

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre şubat ayında işsizlik oranı yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle işsizlik oranı 10. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 109 bin kişi azalarak 3 milyon 78 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı erkeklerde %7,3 iken kadınlarda %11,3 olarak tahmin edildi.

3 - Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücrete ara zam yapılacak mı?' sorusuna yanıt

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kabine toplantısının ardından asgari ücret ve emeklilere ara zammın gündemde olmadığını ifade etti.

Buna göre Işıkhan, gazetecilerin kendisine yönelttiği emekli ve asgari ücretliye ek zam konusuna, "En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrete de ara zam düşünmüyoruz." yanıtını verdi.

4 - Akıllı telefon pazarında lider değişti

Uluslararası veri şirketi IDC, 2024'ün ilk çeyreğinde küresel bazda akıllı telefon sevkiyatlarına ilişkin verileri açıkladı.

Buna göre, yılın ocak-mart döneminde küresel pazarda 289,4 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleştirildi.

Yılın ilk 3 ayında akıllı telefon satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artarken, Samsung en fazla akıllı telefon satan şirket oldu.

5 - Piyasa faizde değişiklik beklemiyor

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sürpriz faiz kararını doğru öngören Deutsche Bank, nisan toplantısında bankanın politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağını tahmin etti.

Öte yandan, AA Finans’ın anket sonuçları da yabancı kurumların yanında yerli ekonomistlerin de nisan toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) hamle beklemediğini gösterdi.

6 - Bitcoin, İsrail'in İran'a saldırdığı haberlerinin ardından 60 bin doların altını test etti

Orta Doğu'da gerilimin artması kripto para piyasalarında volatiletinin artmasına yol açtı.

Bitcoin'in fiyatı İsrail’in İran’a saldırısının ardından ABD dolarının yükselmesiyle 59 bin 961 dolara kadar geriledi.

Öte yandan kripto para dünyasının en büyük olaylarından biri olan Bitcoin Halving süreci tamamlandı. Dördüncüsü tamamlanan bu yarılanma sonrasında lider kripto para birimi Bitcoin, 65 bin dolar seviyesinden fiyatlanıyor.

7 - IMF, Türkiye'ye yönelik büyüme tahminini açıkladı

IMF, küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 3,2'ye yükseltirken, Türkiye'ye yönelik büyüme tahminini yüzde 3,1'de sabit tuttu.

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesi beklenen IMF raporunda, parasal sıkılaşmanın sona ermesi ve tüketimin toparlanmaya başlamasıyla birlikte 2024'ün ikinci yarısında ekonomik aktivitenin güçlenmesi öngörüldü..

Enflasyon tahmini ise bu yıl için yüzde 59,5 ve gelecek yıl için yüzde 38,4 olurken, ülkede işsizlik oranın bu yıl ve gelecek yıl yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği aktarıldı.

8 - Mayısta doğal gaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, bölgesel ve küresel risklerin arttığı bir dönemde elektrik ve doğal gazı en uygun fiyattan kullanıma sunmayı hedeflediklerini anlattı.

9 - İki yabancı banka altında hedef yükseltti

ABD'li bankacılık devleri Citi ve Goldman Sachs analistleri, İran-İsrail geriliminin ortasında altın fiyatlarına ilişkin tahminlerini güncelledi.

Citi, 2024 ve 2025 altın fiyatı tahminlerini sırasıyla yüzde 6,8 artırarak 2.350 dolara, yüzde 40 artırarak 2.875 dolara yükseltirken Goldman Sachs analistleri ise 2024 yıl sonu için altın fiyat hedefinin 2300 dolardan 2700 dolar seviyesine yükseltildiğini duyurdu.

Emlak Yatırımı İçin Doğru Zaman! Emlak Yatırımı İçin Doğru Zaman!

10 - Engelli ve eski hükümlülere verilen hibelerin miktarı artırıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla engelli ve eski hükümlü vatandaşlara verilen hibe miktarlarının artırıldığını açıkladı.