İngiltere’de koronavirüs kaynaklı ölümler, son 24 saatte 539 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle 30 bin 615’e yükseldi. 

İngiliz hükümeti, günlük 100 bin test yapılması hedefine Nisan ayı sonunda ulaşmış; ancak 2 günün sonunda bu sayının altına düşmüştü. Son 24 saatte 86 bin 583 kişiye test yapıldı, böylece toplam 1,5 milyondan fazla test yapılmış oldu.

Bugün İngiliz hükümeti, önlemleri yumuşatma aşamalarını görüştüğü bir toplantı yaptı. Bu aşamaların detaylarını ve yol haritasını Başbakan Boris Johnson pazar günü kamuoyuna açıklayacak. Ancak öncesinde, kabine toplantısının ardından Dışişleri Bakanı Dominic Raab, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Virüsün yayılma oranı olan R seviyesinin 0.5 ile 0.9 arasına düştüğünü belirten Raab, artık bir sonraki aşamaya geçişi düşünebildiklerini söyledi ancak uyardı: 

“Eğer sosyal mesafe kurallarını bir kenara bırakırsanız, virüs çok hızlı bir şekilde yeniden büyüyecektir. Bu da yeni bir kısıtlama dönemine yol açar. İngiltere’nin atacağı adımlar emin adımlar olacak ve sürdürülebilir olmasına önem verilecek. Ancak R seviyesi yeniden yükselirse kısıtlamaları yeniden sıklaştırırız.”

Basın toplantısına katılan Ulusal İstatistik Ofisi’nden üst düzey yetkili Ian Diamond da, R seviyesinin ülkenin her yerinde farklı olduğunu, en düşük seviyenin ise “muhtemelen Londra’da olduğunu” söyledi.

Raab’a basın toplantısında İngiltere’nin üst düzey tıbbi danışmanlarından Doktor Jenny Harries de eşlik etti. Harries, İngiltere’de sokağa çıkma kısıtlamalarının sürdüğü geçen hafta oyunca çalışanların yüzde 44’ünün evden çalıştığını; halkın yüzde 82’sinin sadece zorunlu ihtiyaçlar için evden çıktığını söyledi. Bu durumun da virüsün yayılmasını büyük oranda önlediğini açıkladı:

“Ölüm oranları Mart ayından bu yana en düşük seviyede.”

Kısıtlamaların yumuşatılmasıyla birlikte uygulanması planlanan; bazı binalara, kafe, restoranlara ve iş yerlerine giriş çıkışlarda ateş ölçülmesi için de Harries, “virüsün enfekte olduğu herkeste ateşin görülmediğini ve bu uygulamayla virüs tespit etme ihtimalinin düşük olduğunu, ancak halkı rahatlatabileceğini” söyledi.

Harries, virüsün hâlâ yeni bir virüs olduğunu ve doktorların virüsle ilgili yeni şeyler öğrenmeye devam ettiğini söyledi.