Haber ve Fotolar: Mustafa Koker.

Kaynak: Eurovizyon.co.uk

Pazar günü İngiltere Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Enfield bölgesinde gerçekleştirilen ve yalnızca Kıbrıslı Türklerden değil farklı kökenlerden on bin katılımcıyı ağırlayan bu başarılı etkinlik, Britanya’nın 300 bin nüfuslu Kıbrıs Türk toplumunu ulusal olarak temsil eden Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (Council of Turkish Cypriot Associations – CTCA UK) tarafından düzenlendi.

Önemli konuklar arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) LondraKonsolosu Ülkü Alemdar, Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Lord Sheikh, Baroness Meral Ece, Milletvekilleri Iain Duncan Smith ve Joan Ryan, Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş, KKTC’den Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ve Serhan Kombos, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata, Kıbrıs Türk Sanayı Odası Başkanı Candan Avunduk, Kzılay temsilcileri Bülent Çıraklı ve Kemal Buba ve yirminin üzerinde belediye meclis üyesi vardı. Konuklar, kurdele kesim töreni ile etkinliğin açılışını gerçekleştirdiler.

Program, CTCA Başkanı Leyla Kemal’in konuşmasıyla devam etti. Kemal konuşmasında festival düzenleme amaçlarına değindi: “Bu festival geçen sene ilk kez düzenlenerek bizim için önemli bir dönüm noktası olmuştu. Sonrasında sizlere bunun ikincisinin geleceği sözünü vermiştik ve sözümüzü tuttuk. 

Amacımız, bunun her sene düzenlenerek halkımızı bir araya getirmesi, kaynaştırması ve diğer toplumlara kültürümüzü tanıtmasıdır. Geleceğin büyükleri olan çocuklarımızın, İngiliz sistemine entegre olurken kültürlerini yaşatarak köklerini unutmamalarını sağlamaktır.”

Leyla Kemal’den sonra söz alan KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin başarılarına değinerek, bunlardan birisinin de bu kültür festivali olduğunu dile getirdi. Kıbrıslı Türkleri bir araya getiren bu tür etkinliklerin, insanların köklerine olan bağlarını güçlendirdiğine ve toplumu bir araya getirdiğine dikkat çekti.

Muhafazakâr Parti Milletvekili Rt Hon Iain Duncan Smith, geçen sene kendi bölgesi olan Chingford’da düzenlenen 1. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ni överek sözlerine başladı. Smith, konuşmasına İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarına ve bu sorunları çözmek için yaptığı çalışmalara değinerek devam etti. Bu sorunların en büyüğünün, Kıbrıslı Türklerin kendi vatanlarına direkt uçamaması olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı ve Ulaşım Bakanı ile de görüşmeler gerçekleştiren Smith, tüm toplumu Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın düzenlediği direkt uçuş kampanyasını imzalamaya davet etti.

Enfield’ın yeni belediye başkanı Saray Karakuş da bu etkinliğe katılmış olmaktan duyduğu gururu paylaşarak, kendi bölgesindeki yerel halkı festivalde görmenin mutluluğunu dile getirdi. Festivalin, Enfield’da yaşayan toplumları bir araya getirdiğini, entegrasyonun başarıl bir örneği olduğunu ve kültürel çeşitliliğe hizmet ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, geçen sene ilki Kıbrıs Türklerinin İngiltere’ye göçünün 100. yıldönümüne denk gelen 2017 yılında başarıyla tertiplenen Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nin bu yıl ikincisinin düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu paylaştı: “İngiltere Kıbrıs Türk Toplumunun geleceğe güvenle bakabilmesinde, kurulduğu günden bu yana başarılı faaliyetlere imza atan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’nin bu festivalin başlatılması ve kurumsallaştırılması süreçlerinde sarfettiği içten gayretlerin müstesna nitelikte olduğunu bu vesileyle belirtiyor; bu başarılı çalışmaları için bir kez daha Konseyi tebrik ediyorum."

Açılış konuşmalarından sonra program hiç hız kesmeden muhteşem dans ve müzik performansları ile devam etti. Birbirinden özel folklor gösterileriyle Hornsey Atatürk Türk OkuluDr. Fazıl Küçük Türk Okulu, Southgate Atatürk Türk Okulu ve Anadolu Ateşi grubu, izleyicilerden büyük alkış aldı ve genç nesillerin kültürlerini sahiplendiğini bir kez daha ortaya koydu. 

Roman dansını dünyaya tanıtan başarılı dansçı Özgen de festivale özel gösterisiyle büyük beğeni aldı.

Hem Kıbrıs’tan hem İngiltere’den alanında yıldız olan müzisyenler de festivale damga vurdu. 

Uzun yıllar memleket özlemi çekenlerin vazgeçilmez adresi olan Major Band, efsane grup Kıbrıs Dörtlüsü, Türkiye’deki yarışmalarda ses getiren performansıyla tanınan Ayda, defalarca yılın sanatçısı seçilerek gönüllere taht kuran Bahar Gökhan, Kıbrıs müziğine olan katkısını araştırmaları ve tezleriyle taçlandıran Cem Kafkas, Kıbrıs’ın dünya starı Eylem, Kıbrıs müzik tarihinin temel gruplarından S.O.S ve yine Kıbrıs’ın güçlü sesi Arif Edizer, festival alanını müzikleriyle coşturdular.

Festivale katılan ünlü isimlerden birisi de, ITV’nin popüler yarışması Love Island’ın geçen seneki şampiyonu Kem Çetinay’dı. Etkinliğe ailesi ile gelen Çetinay, bir yandan hayranlarıyla fotoğraf çektirirken bir yandan da köklerine verdiği önemi yeniden göstermiş oldu. Çetinay, CTCA’nın 1 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirdiği ve başarılı Kıbrıslı Türkleri ödüllendirdiği Gala Töreni’nde, Yılın Yükselen Yıldızı Ödülü’nü almıştı.

Piyango çekilişi ile devam eden etkinlikte, birbirinden güzel hediyeler de talihlilerin oldu: Ersan & Co’dan iPad, Noyanlar Şirketler Grubu’ndan Magosa Long Beach bölgesinde ailece bir haftalık konaklama ve araba kiralama, dörder adet Atlas Global ve THY gidiş dönüş uçak bileti.

Ardından da festivalin başarılı geçmesinde katkısı olan Türk Hava Yolları, Noyanlar Group of Companies, Cyprus Paradise, Extra Cash & Carry, KKTC Turizm Bakanlığı, Atlas Global, RixosGrand Palace, Miya Solicitors, DIY Centre, Cyprus Garden ve Mr Butcher gibi sponsorlara teşekkür edilerek plaket verildi. Sunucular ve performans gösteren tüm dansçı ve müzisyenler de plaket alırken, CTCA Başkanı Leyla Kemal asbaşkanlar Işık Vedat ve Tuğrul Yiğitoğlu’na da yoğun çalışmaları için plaket sundu. Aynı şekilde Leyla Kemal’e de üstün çabaları için CTCA Yönetim Kurulu tarafından plaket verildi.

Festival Leyla Kemal’in teşekkür konuşmasıyla son buldu: “Festivale katkıda bulunanların başarımızda payı büyüktür. Buradan tüm Konsey üyelerine, festival komitesine, gönüllülerimize, stant sahiplerine, sahneye çıkanlara, derneklerimize, sponsorlarımıza ve festivalimize katılan herkese teşekkür ederim.

Ramazan Bayramı’nızı kutlar, hepinize sağlık ve esenlikler dileriz. Gelecek seneki festivallerimize de katılmanızı arzularız.”