KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50’nin üzerinde hiçbir aday oy alamayınca, seçimler ikinci tura kaldı. Seçimlerin 18 Ekim´de yapılacak ikinci turunda, Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak.

YSK, internet üzerinden yayınladığı verilerde, adayların aldıkları oy oranlarını ve sayılarını duyurdu. YSK´nın verilere göre Başbakan Ersin Tatar 34 bin 605 oyla yüzde 32.43 oy aldı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 31 bin 699 oyla yüzde 29.71 oy aldı.

Ersin Tatar ve Mustafa Akıncı (Foto: DHA

Diğer adayların aldıkları oy sayıları ve oranları şöyle sıralandı:

Tufan Erhürman yüzde 21.60 (23 bin 053 oy)

Erhan Arıklı yüzde 5.41 (5 bin 777 oy)

Fuat Çiner yüzde 0.29 (313 oy)

Arif Salih Kırdağ yüzde 0.25 (271 oy)

Ahmet Boran yüzde 0.07 (75 oy)

Mustafa Ulaş yüzde 0.06 (68 oy)

Alpan Uz yüzde 0.14 (150 oy)

Kudret Özersay yüzde 5.75 (6 bin 136 oy)

Serdar Denktaş yüzde 4.24 (4 bin 527 oy)


İKİNCİ TUR OYLAMA 18 EKİM’DE

Cumhurbaşkanı seçilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu almak gerekiyor. Hiçbir adayın bu oy oranına ulaşamaması nedeniyle en çok oy alan 2 aday arasında yapılacak 2. tur oylama 18 Ekim Pazar günü gerçekleşecek. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girebilmesi için de geçerli oyların salt çoğunluğunun “evet” demesi gerekiyor.

ÖZSARAY: SİYASİ HAYATIMI GÖZDEN GEÇİRMEM GEREKECEK

KKTC’de Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, seçim sonuçlarını sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlara göre aldığı oy oranının beklentisinin çok altında olduğuna işaret eden Özersay, “Sonuçlar, benim açımdan siyasi hayatımı gözden geçirmemi gerektirecek düzeydedir. Ama bu tabloya baktığımda asıl üzüntüm, ülkemin geleceğine dairdir” dedi.

Özersay, sonuçlara bakıldığında kutuplaştırma ve gerginlik siyasetinin başarılı olduğunun görüldüğünü ifade ederek, “Demek ki Halkımızın beklentisi daha farklıdır, saygı duyarım, memleketime hayırlı olsun. Bu süreçte ailesinden, işinden gücünden ciddi fedakarlık göstererek yanımda duran tüm yol arkadaşlarıma, destekleyen herkese yürekten teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Özersay, önümüzdeki günlerde daha kapsamlı bir değerlendirme yaparak, bundan sonrasına dair düşünce ve kararını kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı.