Büyükelçi   Başaranın mesajı şöyle;

İngiltere Kıbrıs Türk toplumunun değerli mensupları,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 34. kuruluş yıldönümünü onur ve gururla kutlamaktayız. Cumhuriyeti’miz Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi, haklı direnişi ve egemen varlığının bir ifadesidir. Cumhuriyet Bayramımızda liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş’ı ve bu uğurda canlarını veren şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimizi minnet ve şükranla selamlarım.

Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık, özgürlük, demokrasi ve insanca yaşama çabalarında her zaman ve her şart altında Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı destek ve güvenceler yadsınamaz. KKTC devleti ve Kıbrıs Türk halkının kendi ayakları üzerinde durmaya yönelik çabalarında her dönemde ve her alanda destekleriyle yanımızda bulunan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve halkına teşekkürlerimizi iletmek isterim.

Kıbrıs Türk halkının 1963 yılında başlayan son derece zor şartlar altında ve sıkıntı dolu günler içerisinde varolmaya çabalamasının sonucu olarak 15 Kasım 1983 günü Cumhuriyetimiz doğmuş ve bağımsızlık, özgürlük, demokrasi içinde insanca yaşama çabalarımızın ifadesi olarak ortaya çıkmıştır.

1968 yılından bu yana devam eden müzakere süreci Mayıs 2016 tarihinde başlayan yoğun görüşmelerle ve Kıbrıslı Türklerin iyi niyetli ve samimi çabaları ile çözüm ve anlaşma hedefine doğru ilerlemeye çalışmıştır. Görüşmelerde iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı federal bir Kıbrıs’ta kalıcı, barışçıl ve adaletli bir çözüme ulaşma çabaları sürdürülmüştür. Temmuz 2017 tarihinde görüşme çabalarımız bir sonuç almadan bitmiştir. Benim inancım odur ki, Kuzey Kıbrıs’ın Türk halkı şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da varolarak ilerlemeye, gelişmeye, tüm engel ve kısıtlamaları aşarak yükselmeye devam edecektir.

Bu vesileyle, Birleşik Krallık’ta yaşamını sürdüren halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutlar, sağlıklı, barış ve huzur içinde, refah ve güvenli bir yaşam diler tüm Kıbrıs Türk halkına selam, saygı ve sevgilerimi iletirim.