Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Selami Açan, temeli 27 Eylül 2013'te atılan Lefkoşa'daki Hala Sultan Camisi ve müştemilatının yapımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Hala Sultan Camisi'nin mimarisinde Edirne'deki Selimiye Camisi'nden esinlenildiğini belirten Açan, inşaatın 2017 yılının Ağustos ayında tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

Açan, camiye ismini veren Hala Sultan'ın adayla özdeşleşmiş bir değer olduğunu ifade ederek Hazreti Muhammed'in süt halası olarak bilinen Hala Sultan'ın Hz. Osman döneminde adaya yapılan seferlerden birine katılıp burada şehit düştüğünü anlattı.

- Cami bölgenin ihtiyacını karşılayacak 

"Nasip olursa 2017’nin ramazan ayında burada teravih kılmayı arzu ediyoruz." diyen Açan, caminin yakınında yaklaşık 15 bin öğrencinin eğitim gördüğü İlahiyat Koleji, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesinin bulunduğunu ifade ederek Hala Sultan Camisi'nin iç mekan ve revaklarla yaklaşık 3 bin kişilik kapasiteye sahip olduğunu ve bölgedeki önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirtti.

Açan, Hala Sultan Camisi'nin aynı zamanda Ercan Havaalanı'ndan Lefkoşa'ya girişte anayol üzerinde bulunduğunu söyleyerek "Cami, Kıbrıs’a gelen bütün yabancıların Ercan Havaalanı'na indikten sonra görebileceği noktadadır. Bu yönüyle inşallah adamıza hayırlı katkısının olacağını düşünüyoruz." diye konuştu. 

- Çevre halkı camiyi merakla bekliyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğrencisi Yücel Çakmak, Hala Sultan Camisi'nin inşaatının bitmesini sabırsızlıkla beklediklerini belirterek üniversite çevresinde ibadet edecek bir yer olmadığını, caminin büyük bir ihtiyacı karşılayacağını söyledi. 

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi öğrencisi Sadık Usta da bölgede ibadet edecek bir mekan bulamadıklarını, bu yüzden özellikle cuma namazını kılamadıklarını vurguladı. Caminin bölge için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Usta, Hala Sultan Camisi'nin açılmasının ardından ibadetlerini daha rahat yapacaklarını belirtti.

Bölge sakinlerinden Ömer Faruk Aydın da caminin yapıldığı Haspolat bölgesinde yaşadığını, çevrede başka caminin bulunmadığını, çoğu kez ezan sesini duyamadıklarını kaydetti. Hala Sultan Camisi'nin tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Aydın, camiden öğrencilerin yanı sıra çevre halkının yararlanacağını dile getirdi. 

Umeyr Yılmaz, özellikle ramazan ayında büyük zorluk çektiklerini belirterek "Bölgede başka cami bulunmadığı için Lefkoşa'ya gitmemiz gerekiyor. Arabamız olmadığından çoğu zaman gidemiyorduk. Caminin tamamlanmasıyla namazlarımızı burada kılabileceğiz. Cami çok sayıda kişinin ihtiyacını karşılayacak." diye konuştu.