MİHRİŞAH SAFA

LONDRA

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, geçtiğimiz ay Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’ye yaptıkları ziyaret ve temaslar hakkında toplantı yaparak, konuyla ilgili bilgi verdi.

Konsey, Kıbrıs Türk Cemiyeti, Türk Toplumu Futbol Federasyonu ve İngiltere Türk Dili ve Eğitimi Konsorsiyumu temsilcilerinden oluşan bir heyet Kasım ayı sonunda Lefkoşa ve Ankara’da bir dizi ziyarette bulunarak, çeşitli konularda görüşlerini yetkililere sundu.

İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneğinin Turnpike Lane’deki merkezinde gerçekleşen  toplantıya, Konsey Başkanı Leyla Kemal, Kıbrıs Türk Cemiyeti Başkanı Emir Osman, Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Necmi Hasanoğlu, , Konsey As Başkanları Işık Vedat, Tuğrul Yiğitoğlu, Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu görevlisi Serdar Sarı ile Konsey’in geçen dönem başkanı Çetin Ramadan katıldı.

Açılış konuşmasını yapan  Konsey Başkanı Leyla Kemal Lefkoşa’daki ilk ziyaretlerini Evkaf Yönetimine yaptıklarını belirterek, toplantıda D’Arblay Street’deki bina ile ilgili son durumu ele aldıklarını ve İngiltere’deki Türk toplumu için faydalı hale getirilmesi konusunda konuştuklarını belirtti. Kemal, toplantıya Evkat Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Akyön,Evkaf Müdürü İbrahim Benter, Evkaf yönetim kurulu üyesi Kemal Özçakır,Evkaf Yönetim kurulu üyesi İlker Züğürt,Geçmiş Konsey Başkanı ve BTÇA den Çetin Ramadan,Konsey Aş Başkanı Tuğrul Yiğitoğlu.,Konsey ve Kıbrıs Türk Cemiyeti Aş Başkanı Işık Vedat,Britanya Eğitim Konsorsiyumundan ve Eski Başkan Kelamı Dedezade,Britanya Footbal Federasyonundan Serdar Sarı’nın katıldığını belirterek, şu bilgileri verdi;

D’ARBLAY STREET’DEKİ EVKAF BİNASININ DURUMU BU AY BELLİ OLACAK

“3 sene önce Darby streetteki bina için Evkafa yaptığımız toplantıda ve gönderdiğimiz mektuplarda binanın toplumumuzun kullanımı için en faydalı yöntemi dile getirmiştik.Aldığımız cevap binanın 2017 ye kadar alt katın kirada oluşu ve o tarihe kadar birşey yapamayacakları oldu. Bize söylediklerinizi bir proje halinde getirirseniz muhakkak değerlendirip halkımız için en iyisi ne ise onu yapmaya çalışacağız sözünü aldık.

Geri dönüşte Konsey, Eğitim konsersyumu, Footbal federasyonu ve hala bina içerisinde kullanım hakkı olan Türk Cemiyeti ile sayısı 8'in üzerinde dernekle  toplantı düzenlenmiş , halkımızın ( Yaşlıların, gençlerin, ilk ,orta, okul öncesi ve yetişkinlerin eğitim ihtiyaçları, genç ve yetişkinlerin spor faaliyetleri, Kültürel aktivitelere cevap verecek, konferansların yapılabileceği, ortak kullanılacak  bir merkezin( centre) ihtiyacın olduğu tesbit edilmiştir.

Hep birlikte alınan karar ile proje çalışmalarına gerekirse 4 kuruluş ödeme yaparak bu projenin business plan da dahil olarak yapılması ve Evkafa sunulması kararı alındı.

Eski Konsey Başkanı Sayın Çetin Ramadan proje hazırlığını üstlendi ve Kasım ayında sunum yapmak için 4 kuruluşun temsilcileri ile birlikte Kıbrısa gidildi.

Binanın nasıl alındığı, tarihçesi, kullanıldığı ve son durumu konuşuldu. Senetler Vakıfların üzerinde olabilir ama gerçek sahibi ve kullanıcısı Londra Kıbrıs Türk halkıdır ve bu halkın yapılacak olan projede binalara  kendi dil, kültür ve birlikteliğimiz açısından ne kadar ihtiyaçları olduğu ,bu konuda herkesin hem fikir olduğu ve kalp atışlarının aynı anda çarptığı 4 kurum tarafından dile getirildi,

Vakıf yöneticileri Londrada olan binanın Londra Kıbrıs Türk toplumu için alındığını zaten var olan kiracıların çıkmasını beklediklerini ve toplumun yararı için en iyisi ne ise yapacaklarını Vakıfların da amacının da bu olduğunu  belirttiler. Binanın health and safety (sağlık ve güvenlik) açısından şu an kullanılmaması gerektiğini söylediler.

Sunulan  projenin çok detaylı kapsamlı ve güzel bir şekilde hazırlandığını,  bizlerin de birlik ve beraberlik içerisinde hemfikir olarak çalışmamızdan sevinç duyduklarını, Aralık ayında yapacakları toplantıda bu konuyu  ele alınıp konuşulacağını dile getirdiler. Kendileri şu anda binanın değerinin araştırmasını yapıyorlar Aralık ayında kesinleşeceği belirtildi.

Bizlerden Projenin Türkçeye çevrilmesini ve İngilterede Kuracağımız Management Trustee komitesinde  kendilerinden de bir temsilci kişinin bulunmasını istediler. Zaten bu bizim projemizde de mevcuttu. Ocak ayında ikinci bir görüşme yapmamız istendi. Hatta bu İngilterede bina ziyareti ile de olabileceğini tarihi ilerideki günlerde konuşup belirleneceği konuşuldu

Bu arada konuştuğumuz iki muhasip  Mehmet Kemal ve Mertdoğan Ziya  business planının hesaplanmasını bizlere ücretsiz yapacaklarını söylediler. Bizler de projeye ince detayları ekleyip Kuzey ve Güneyde bölge belirleyip yer araştırmasını yapacağız. Belediye üyelerinden de yardım isteyebiliriz.”

KKTC KİMLİKLERİ LONDRA’DAN ALINABİLECEK

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile makamında görüştüklerini ve Britanya’da yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun ihtiyaçlarını dile getirdiklerini anlatan Leyla Kemal, şunları söyledi;

“Çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Britanyada yaşayan Kıbrıs Türk toplumunun ihtiyaçlarını dile getirdik ve bunun gerçekleşmesiyle Halkımızın ve gençliğimizin yeniden kazanılıp topluma dolayısı ile Kıbrısa katkılarının ve desteklerinin artacağını söyledik.

Vakıflarla olan görüşmemizi dile getirdik bizlere tam destek olacaklarını ve Sayın Benterle de bizzat konuşacaklarına dair söz verdiler.

Aldığımız ikinci güzel bir haber ise KKTC kimliklerinin yeni yıldan itibaren  Londra Temsilciliğinden alınabileceği. Halkımıza ve yeni nesile kullanmasalar bile, hem sayımızı belirlemek hem de var oluşumuzun bir belgesi olacaktır.

KKTC BAŞBAKAN YARDIMCISI VE MALİYE BAKANI SAYIN SERDAR DENKTAŞ 

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüşmelerinde, Vakıflarla olan görüşmeyi  dile getirdiklerini ve tam destek sözüaldıklarını kaydeden Kemal , sözlerini şöyle sürdürdü;

“Sayın Benterle de bizzat konuşacaklarına dair söz verdiler. Kıbrısda lease  satışlarının 49 sene olduğunu Sayın Benterle konuşup bunu bakanlar kuruluna getirmesini ve 99 seneliğine onayının alınması için konuşacağını söyledi. Gerekirse kendilerinin de yardım edebileceklerini dile getirdiler.”

Türkiye’nin Lefkoşa  Büyükelçisi Derya Kanbay’ı da ziyaret eden heyetin sıcak karşılandığını söyleyen Konsey Başkanı Leyla Kemal, seçme / Seçilme/ Temsiliyet hakkı için çalışmalarımızı devam ettirmeleri konusunda destek aldıklarını ekledi.

ANKARA ZIYARETİ

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, İngiltere Kıbrıs Türk Cemiyeti, İngiltere Kıbrıs Türk Eğitim Konsersiyumu,  İngiltere Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu temsilcilerine ek olarak İstanbul'dan  Yurt dısındakı Turklerın temsiliyet  hakkı Platform Türkiye Eşbaşkanlık temsilcisi ve Kıbrıs'tan  Platform Koordinatörünün   Ankara'ya da bir ziyaret gerçekleştirdiğini kaydeden Leyla Kemal,  Konsey Asbaşkanları Işık Vedat ve Tuğrul Yiğitoğlu ,Futbol Federasyonundan Serdar Sarı Sarı,  İstanbul Eşbaşkanlığından Özgen Hanım ve Kıbrıs'tan Osman Kasapoglu’nun  katıldığını kaydederek, şu bilgileri verdi;

“İlk ziyaretimiz, TC Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına, ikinci ziyaretimiz ise  TC Başbakan Yardımcılığı Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığına oldu. İki toplantı da birer saat sürdü. Yapılan görüşmeler gayet samimi ve çok fayda getirecek  bilgilenmeler şeklinde  devam etti. Hem TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı  Sayın Tuğrul Türkeş hem de TC Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Sayın Kudret Bülbül heyetimizle  yakından ilgilendiler.

eurovizyon