İstihbarat servisleri uzmanı, Rus gazeteci ve yazar Andrei Soldatov, İngiltere'de en az 30 ajanın faaliyet gösteriyor olması gerektiğini söyledi.

Soldatov'a göre, bu ajanların bir bölümü diplomat. Diğerleri yani 'yasadışı' ajanlar, sahte kimlikle İngiliz vatandaşı gibi yaşıyor.

Üçüncü grup ajanlar ise İngiltere'de açık olarak yaşayan, genellikle iş adamı Rus vatandaşları. Bu kişilerin istihbarat toplamak için Rus gizli servislerince seçildiği ve eğitildiği belirtiliyor.

Andrei Soldatov'a göre Rus ajanların hedefinde sadece Londra değil, nükleer denizaltı ve Trident füzelerinin konuşlandırıldığı Clyde ile Batı Avrupa'nın en büyük donanma üssü Devonport da var.

'Üç farklı istihbarat servisi'

İngiltere'de üç farklı Rus istihbarat servisinin görev yaptığı ifade ediliyor.

Bunlar, askeri istihbarat GRU, dış istihbarat servisi SVR ve KGB'nin yerini alan ana istihbarat örgütü FSB.

Soldatov, Rus ajanların İngiltere'nin Suriye'deki askeri faaliyetleri, silahlar, bilim, teknoloji ve hükümetin politikaları konularında istihbarat topladığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhaliflerinin de hedefler arasında yer aldığını söyledi.

Soldatov, "FSB özellikle İngiltere'de yaşayan Rus muhalifler gibi Rusya'daki yetkililere herhangi bir şekilde tehdit oluşturabilecek kişilere odaklı" dedi.

Soldatov, 2014'te Amerikan İstihbarat Örgütü NSA'nın izleme faaaliyetlerini ifşa eden Edward Snowden tarafından "belki de Rus izleme yapılanmasının en önde gelen muhalifi" olarak nitelenmişti.

Andrei Soldatov daha önce bir kaç kez FSB ajanları tarafından sorgulanmıştı.

'Rus ekonomisinin reforma ihtiyacı var'

Financial Times'ın başyazısında Rus lider Vladimir Putin'in jeopolitik emellerinin ekonomi ve küreselleşmenin gerçeklerine takıldığı belirtiliyor.

Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Petrol fiyatlarınının yeniden düşüşe geçmesi, bir kez daha Rusya'ya Ukrayna'ya müdahalesi nedeniyle Batı tarafından uygulanan yaptırımlarla birleşip ekonomiyi boğacak. Ruble değer kaybetmeye devam ediyor, ülke ikinci yıl resesyona girme tehlikesi altında ve kriz en az, petrol fiyatlarındaki ilk büyük düşüşün yaşandığı 2014'teki kadar ağır."

"Ancak enerji fiyatları ve yaptırımların dışında daha temel bir sorun var. Rusya'nın bu yüzılın ilk 10 yılında uyguladığı ekonomik büyüme modeli bitti. O zaman artan petrol fiyatları tüketimi kamçılaşmış, Sovyet dönemindeki atıl kapasite yeniden üretime başlamıştı. Makul bir büyüme ancak üretimi ve kapoasiteyi artırmaya yönelik yaptırımlarla sağlanabilir."