Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Wilson Center'ın Orta Doğu Programı Direktörü Henri Barkey, Financial Times'ta yayınlanan yorum yazısında bölgede Kürtlerin bugün, tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar etkili olduğunu yazıyor.

Kürtlerin Irak ve Suriye'de güç dengesini ellerinde tuttuklarını belirten Barkey "Büyük ya da küçük güçler bu kez Kürtlerin talepleriyle, daha önce hiç olmadığı kadar yüzleşmek zorunda" diyor.

Barkey, Kürt PYD güçlerinin Suriye'deki savaşta IŞİD'e karşı en etkili güç olması nedeniyle ABD'nin Kürtler ve Türkiye arasında kaldığını, Washington'ın iki tarafa da ihtiyaç duyduğunu ve zor bir denge politikası içinde olduğunu belirtiyor.

Berkey'e göre "ABD tüm tarafları tatmin edemeyecek olsa da, mevcut ikilem Türkiye ile Suriye ve Türkiye'deki Kürtler arasında, tüm tarafların ve IŞİD ile mücadelenin de yararına olacak bir pazarlık imkanı sunuyor".

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ardından Suriye'de de özerk bir Kürt devleti kurulmasından endişe ettiğini hatırlatan Barkey, Kürt sorununun Türkiye siyasetine yön veren konu haline geldiğini yazıyor.

Barkey'nin analizi şöyle devam ediyor:

"Mevcut durum istikrarsız...Özellikle Erdoğan'ın ABD'den PYD ve Türkiye arasında tarafını seçmesini istemesiyle durum kontrolden çıkabilir. Ama ABD'nin aracı olabileceği bir kazan-kazan ihtimali var: Türkiye'deki PKK militanlarının Kuzey Irak ve Suriye'ye çekilmesi karşılığında Türkiye'den Suriye'deki Kürt bölgelerine müdahale etmeme sözü alınabilir.

Bu anlaşmanın avantajı Türkiye'nin bazı Kürt bölgelerinde Suriye'deki gibi bir yıkıma olan çatışmayı durdurmak, aynı zamanda PYD ve ABD'nin IŞİD'le savaşa odaklanmasını sağlamak olabilir."

IŞİD'den Facebook ve Twitter'ın patronlarına tehdit

Times, IŞİD'in yeni yayınladığı 25 dakikalık bir video kaydında, dünyanın en büyük sosyal medya şirketlerinin sahiplerine, IŞİD hesaplarını kapattıkları gerekçesiyle ölüm tehdidinde bulunduğunu duyuruyor.

Videoda "Bir hesabı kapatırsanız, yerine 10 tane yeni hesap açarız. Sahibi olduğunuz platformları ve sizi ortadan kaldırırız" deniyor.

IŞİD'in propoganda aracı olarak sosyal medyayı aktif olarak kullandığını belirten Times, örgütün Facebook'ta 10 bin, Twitter'da ise 5 bin hesabı bulunduğunu iddia ettiğini belirtiyor.

Haberde Twitter'ın son aylarda 125 bin hesabı IŞİD ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle sildiği ifade ediliyor.

İngiltere'de AB üyeliği tartışması sürüyor

Guardian, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğine yönelik referandum tartışmalarına yer vermeye devam ediyor.

İktidardaki Muhafazakar Parti, AB'de kalınmasını savunanlar ve karşı çıkanlar olarak ikiye bölünmüş durumda.

Guardian, AB ile sağlanan anlaşmanın ardından üyeliğe devam edilmesini savunan Başbakan David Cameron'ın, AB'den ayrılmanın işsizlikte artışa neden olabileceği uyarısında bulunduğunu yazıyor.

Cameron'ın dün ziyaret ettiği dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinden olan BAE Systems'teki konuşmasında, AB ile ticaretin İngiltere'de 3 milyon istihdam yarattığını söylediği belirtiliyor.

Cameron buna ek olarak AB'den çıkılması durumunda temel tüketim malları ve tatil fiyatlarının artabileceğine dikkat çekiyor.