Londra’da her yıl büyük heye­canla beklenen en büyük festival­lerinden biri olan “Anadolu Kültür Festivali” gerçekleştirildi.

Her yıl haziran ayında düzen­lenen, bu sene ise Ramazan’a rastlaması nedeniyle eylül ayının son hafta sonu yapılan festivalin resmi açılışı cumartesi günü saat 14.00’de yapıldı.

Londra’nın kuzeyinde Clissold Park’ta yazdan kalma bir havada başlayan festivale geniş katılım oldu. Festivali, T.C Londra Başkon­solosu Çınar Ergin, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, Barones Meral Hussein Ece ve Sü­leymaniye Vakfı yöneticileri açtı. Bursa’dan özel gelen 40 kişilik Meh­teran takımının gösterisi büyük ilgi çekti. İki günlük festivali, havanın güneşli olması nedeniyle binlerce kişi ziyaret etti Anadolu’nun zen­gin mutfağından lezzetli ev ye­mekleriyle beraber, Bursa Mehter Takımı’nın konserleri ve gelenek­sel tiyatro gösterileri bu yıl da fes­tivalin renklerini oluşturdu. Türk el sanatları, filografi, hat ve ebru sanatı, cam ve süsleme sanatı gibi sanat gösterileri ‘kültür çadırı’nda ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Süleymaniye Kültür Merkezi ve Anadolu Toplum Derneği (ACA) ta­rafından düzenlenen festival, ön­ceki yıllardan farklı olarak bu yıl 2 gün sürdü.

İKİ YÜZE YAKIN STANDT KURULDU

Eski yıllara göre bu sene çok daha fazla yabancıların ziyaret et­tiği festivali T.C Başkonsolosu Çı­nar Ergin, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, Barones Meral Hussein Ece, KKTC Konso­losu Ülkü Alemdar, Eğitim Ataşesi Gülgün Özçelik ve Süleymaniye Vaktı görevlileri birlikte açtılar. Festival Komite Başkanı Halil İbra­him Sarıkaya, aylar süren ve tama­men gönüllüler ordusu tarafından hazırlanan çalışmaların konuklara sunulduğunu belirtti.

Sarıkaya şunları söyledi: “Bu sene ilk defa festivali eylül ayında ve 2 gün olarak organize ettik. Hava sıcak bir yaz gününü aratmayacak kadar güzeldi. Ayrıca Arsenal sta­dındaki maça gelenler de festival alanına girerek, gezdiler. Bunu lehi­mize çevirdik. 4 büyük çadır 2 bin 400 metre karelik bir alanı kapsı­yor. Parkın bir kısmını da açık hava olarak kullandık. Bursa’dan festi­val için 40 kişilik mehteran takımı geldi.

Ayrıca 5 tane sanatçımız katılan­lara sanatlarını icra ettiler. Flog­rafi, cam, tezhip, minyatür sanat­larını sergilediler. Festival alanına 200’e yakın stand kuruldu. Hanım­lar aylardır yemek, tatlılar ile bu­günlere hazırlandılar.

Herkes gönüllü çalıştı. Eski yıl­lara göre bu sene çok daha fazla yabancı festivali ziyaret etti. Hep­sine ikramlarda bulunduk, İlgiyle standları gezip, bilgi aldılar. Şimdi­den gelecek yılın festivali için çalış­malarımıza başlayacağız.” Festival alanında Türk kültürünün vazge­çilmezi olan çeyiz çadırı, şark kö­şesi, kültürümüze has birbirinden leziz yemekler, kebablar, kuzu çe­virmesi, lahmacunlar, gözlemeler, ev yapımı pastalar, mantı, tantuni, künefe ve diğer tatlı çeşitleri ziya­retçilerin beğenisine sunuldu.