5 Mayıs Perşembe günü sabah saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi gece 22.00’ye kadar devam etti. Ülkede genel olarak olaysız geçen seçimlerden İşçi Partisi zaferle çıktı. Sandıkların okullar, kiliseler ve etkinlik merkezlerine kurulduğu seçimin büyük çoğunluğu bu sabah açıklanırken, bazı bölgelerin sonuçları yarına kaldı.

Pandemi kısıtlamaları sırasındaki skandalları ile gündemden düşmeyen Başbakan Boris Jonhson ve partisi, bazı belediye yönetimlerini ve çok sayıda yerel meclis koltuklarını İşçi Partisi’ne ve Liberallere kaptırdı. Buckingham Sarayı, parlamento ve devlet kurumlarının bulunduğu Londra Westminster Belediye Meclisi’nin çoğunluğu, kurulduğu 1964 yılından sonra ilk defa İşçi Partisi yönetimine geçti. Ayrıca Muhafazakârların Londra’daki son kaleleri olan Barnet ve Wandsworth Belediyeleri de İşçi Partili oldu. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Enfield Belediyesi’nde Türkiye kökenli liderler girdiği yarıştan başarı ile çıktı.

ENFİELD BELEDİYESİ’NDE BÜYÜK BAŞARI

Londra’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Enfield bölgesinde İşçi Partisi listelerinden seçime giren adayların büyük çoğunluğu mazbatalalarını alırken, Liberal Parti ve bağımsız olarak yarışa katılan adaylar varlık gösteremedi. Aralarında Enfield Lideri Nesil Çalışkan ve Enfield Belediye Başkanı Sabri Özaydın’ın da bulunduğu 19 Türkiye ve Kıbrıs kökenli Meclis üyesi, yarıştan başarı ile çıktı. Enfield’in yanı sıra Haringey ve Hackney bölgelerinden de birçok temsilci yerel meclislere girdi.

Türkçenin ikinci dil olarak konuşulduğu Enfield Belediye Meclisi’nde bulunan toplam 63 koltuktan 19’u Türkçe konuşuyor. Enfield Belediye sınırları içinde bulunan Lee Valley Athletics Centre’de yapılan oy sayımları sabah saat 06.00’ya kadar devam etti. Southgate milletvekili Bambos Charalambous, Kuzey Enfield milletvekili Feryal Clark ve Londra Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sadiq Khan’ın yardımcısı Joanne McCartney’de geç saatlere kadar oyların sayımını takip ettiler. On iki yıldır kesintisiz İşçi Partisi yönetiminde olan Enfield Meclisi, halktan ‘güven oyu’ alarak yoluna devam etme karar aldı. Gelecek haftalarda yapılması planlanan parti içi görev dağılımı sonrasında Nesil Çalışkan yenilenen ekibi ile yoluna devam etmesi bekleniyor.

ENFIELD’DE KAZANANLAR

Enfield’de İşçi Partisi’nden Türkiye ve Kıbrıs kökenli adaylardan kazanan Belediye Meclis Üyeleri şöyle: Mustafa Çetinkaya, Ergin Erbil, Güneş Akbulut, Güney Doğan, Elif Erbil, Sinan Boztaş, Alev Cazimoğlu, Nesil Çalışkan, Ahmet Karahasan, Bektaş Özer, Hirvan Dalkaya, Ahmet Öykener, Esin Güneş, Suzan Erbil, Sabri Özaydın, Suna Hurman, Eylem Yörük, Ayten Güzel ve Mahmut. (HALİL YETKİNLİOĞLU / HÜRRİYET)