Birleşik Krallık Başbakanı Boris JohnsonKraliçe II. Elizabeth'in Platin Jübile'si için yapılan törende yuhalandı. Prens Harry ve Meghan Markle görüldüğündeyse yuhalama ve tezahüratlar birbirine karıştı.

Johnson, cuma sabahı başkent Londra'daki Aziz Paul Katedrali'nde düzenlenen Şükran Günü ayinine eşi Carrie'yle katıldı.

Eşiyle merdivenlerden çıkarak katedrale girerken Johnson, töreni izlemeye gelenler tarafından yuhalandı.

57 yaşındaki Johnson ve 34 yaşındaki Carrie ise halkın yuhalamasına tepki göstermeden birbirleriyle konuşup gülümseyerek katedrale girdi.

Öte yandan Johnson'ın rakiplerinden İşçi Partisi lideri Keir Starmer katedrale geldiğinde kalabalık sessiz kaldı.

BK Başbakanı, İncil'den bir pasaj okuduğu törendeki konuşmasının ardından, kendisine tezahürat yapan küçük bir kalabalıkla da karşılaştı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan ve kimliğini paylaşmayan İşçi Partisi'nden bir parlamenter, "Daha önce Muhafazakar Parti'den bir parlamenter, kraliyetin sıkı destekçilerinin oluşturduğu bir kalabalık tarafından yuhalandı mı bilmiyorum. Destekçilerinin güvenini kaybetmiş gibi görünüyor" dedi.

Birleşik Kralllık Kraliçesi'nin tahttaki 70. yılını kutlamak için düzenlenen Platin Jübile'nin ikinci gününde yapılan ayine Prens Harry ve Meghan Markle da katıldı.

Sussex Dükü ve Düşesi, el ele tutuşup katedralden çıkarken tezahüratlar ve yuhalamalar birbirine karıştı.

37 yaşındaki Harry'le 40 yaşındaki Markle, ayin sonrasında arabaya binerek tören yerinden uzaklaştı.

Çiftin 2020'de kraliyet ailesinden ayrılarak ABD'ye taşınması büyük tartışma yaratmıştı. Harry ve Markle, ayine katılarak iki yıl aradan sonra ilk kez Birleşik Krrallık’a gelmiş oldu.

96 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth ise "rahatsız hissettiği" gerekçesiyle ayine katılamadı.

"PARTYGATE SKANDALI"

Birleşik Krallık Başbakanı son dönemde "Partygate skandalı" nedeniyle gündemden düşmüyor.

Johnson'ın Mayıs 2020 ile Nisan 2021 arasında, Kovid-19 tedbirleri kapsamında duyurulan sokağa çıkma yasağını ihlal ederek, Birleşik Krallık Başbakanlık Konutu ve Ofisi'nin yer aldığı Downing Sokağı'nda 15 farklı etkinlik düzenlediği ortaya çıkmıştı.

İddialar üzerine açılan soruşturmayı yöneten üst düzey bürokrat Sue Gray'in raporunda, sabaha kadar süren partiler düzenlendiği belirtilirken, bunlara ait fotoğrafların basına sızması tepki toplamıştı.

Polis etkinliklere katıldığı tespit edilen 83 kişiye 126 para cezası kesmişti. Ceza alan kişiler arasında Johnson'ın yanı sıra eşi Carrie ve Maliye Bakanı Rishi Sunak da vardı.

Johnson yasaları çiğnediği için özür dilerken, eğlence amaçlı parti düzenlenmediğini ve iş toplantıları yapıldığını savunmuştu.

Öte yandan mayısta Muhafazakar Parti, ana muhalefet lideri Starmer'ın geçen yıl benzer şekilde sokağa çıkma yasağını ihlal ederek buluşma düzenlediğini öne sürmüş, polis iddialara ilişkin soruşturma başlatmıştı.  (INDEPENDENT)