Londra’nın kuzeyinde Islington bölgesindeki Highbury Park’ta pazar öğleden sonra gerçekleştirilen kutlamada İADD Başkanı Jale Özer, konuklara ‘hoşgeldiniz’ diyerek başladığı konuşmasında Yönetim Kurulu olarak hazırladıkları basın açıklamasını okudu. Özer şunları söyledi; “30 Ağustos 2018’de; Türk Milleti’nin özgürlük ve bağımsızlık anıtının 96. yılını idrak ediyoruz. 96 yıl önce, 26 Ağustos’ta başlayıp 9 Eylül’de düşman ordularını denize dökerek emperyalizme gereken dersi veren Türk ordusu bir destan yazmıştır. Bu öyle bir destandır ki, sadece gelecek kuşaklarımıza değil, mazlum ülkelere de örnek teşkil etmiş, onların Kurtuluş Savaşı başlatmalarına sebep olmuş bir destandır. 30 Ağustos kutsal ‘Zafer Bayramı’mızın heyecanını yaşadığımız, yaşatmamız gerektiğini özümsediğimiz şu günlerde, demokrasinin kaynağı, ulusal birliğin dayanağı, inanç özgürlüğünün güvencesi olan laikliği, kendi ilkel, yobaz çıkarları için, din düşmanlığı ile suçlayıp, cumhuriyet değerlerine ve kurucularına, başta Atatürk olmak üzere saldıranlar ve saldırılara göz yumanlar çarpık yaklaşımlarıyla, aslında dindarlığı değil, din ticaretinin simsarları olarak, sahnede yer alıyorlar. Akıllarınca da tarihi yeniden yazmaya çalışıyorlar. Ancak Türk Ulusu buna asla izin vermeyecektir. Atatürk’ ün kurduğu Cumhuriyet tekrar laik olduğu yere dönecektir. İADD olarak, 30 Ağustos 2018’te Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık anıtının 96’ıncı yılını idrak ediyor, tüm yurtseverleri selamlıyoruz. Zafer Bayramı hepimize kutlu olsun.”

MÜZİK DİNLETİSİ ARDINDAN YARIŞMALAR YAPILDI

İkinci ve son konuşmacı Ata Sanat Kulübü başkanı Müslüm Alataş’da, 26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin önemine dikkat çekti. Alataş, 26- 30 Ağustos 1922’de yaşananları katılımcılarla paylaştı.

Kraliyet Müzik Akademisi öğrencisi 11 yaşındaki Melis Ethemsoy, kemanı ile ‘O mio babbino caro’ (Oh, sevgili babam) adlı soprano aryasını, ‘Hoş Helişler Ola Mustafa Kemal Paşa’ marşını ve ‘Ankara’nın Taşına Bak’ adlı türküyü seslendirdi. Ethemsoy, İADD As Başkanı Dr. Tekin Atalar tarafından hediye ile ödüllendirildi.

Türk Sanat Müziği sanatçı Barış Karadayı, ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar’ dinletisi sundu. Katılımcılar hep birlikte Barış Karadayı’ya çoşkuyla eşlik ederek keyifli anlar yaşandı. Ses sanatçısı ve besteci Onur (Sevigen)’in gitarı eşliğinde verdiği mini konser ardından Hümeyra Aksoy, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni ve 30 Ağustos Zafer Bayramı adlı şiiri okudu. Fasl-ı Keyif adlı fasıl grubunun kurucusu Melek Yalçın’da başta ‘Memlekim’ şarkısı olmak üzere müzisyen Barış Kabadayı’nın udu eşliğinde şarkılarla program devam etti.

Hem küçükler hem de büyükler arasında çuval yarışı, kaşık üzerinde yumurta taşıma yarışması, halat çekme ve yoğurt yeme yarışması düzenlendi. Yarışmaya kazananlara mini hediyeler verildi.