Hükümet, 2020’de DMU’yu kurma planlarını duyurmuş ve büyük teknoloji şirketlerinin Birleşik Krallık‘ta uyması gereken bir kuralları belirlemek için kuruma yetki vereceğini ve bu kurallara uymayanların yıllık cirolarının %10’u kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacağını belirtmişti. Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA) tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir ara rapor, DMU’nun dikkatini çekmeyi amaçlıyordu, ama bu rapora Apple’dan oldukça öfkeli bir yanıt gelmişti.

DMU şu anda yaklaşık 60 personel ile kurulmuş olmasına rağmen, CMA’nın sahip olduklarının ötesinde hiçbir yetkiye sahip değil. DMU şu anda Apple’ın App Store ve Apple’ın şartları ve Google’ın mobil ekosistemler üzerindeki “duopoly”si de dahil olmak üzere bir dizi soruşturma üzerinde çalışıyor. Dün bir hükümet sözcüsü, rekabeti artırmak ve kullanıcılara daha fazla kontrol sağlamak amacıyla DMU’ya bazı büyük teknoloji şirketlerinin “yırtıcı uygulamalarını” ele alma yetkisi verileceğini doğruladı. DCMS’nin önerileri, kullanıcıların iOS ve Android arasında geçiş yapmasını kolaylaştıracak ve kullanıcı verilerinin nasıl kullanıldığı üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak hükümler içeriyor.

DMU, davranış kurallarını ihlal eden şirketlere yıllık küresel cirolarının %10’unu ve ihlalin devam ettiği her gün ek olarak günlük küresel cirosunun %5’ini ekleyen şirketlere ceza verebilecek. Apple’ın durumunda, DMU’nun kurallarını çiğnediği tespit edilirse, bu, hızla on milyarlarca dolarlık para cezasına ulaşabilir. Üst düzey yöneticiler ayrıca, şirketlerinin bilgi talepleriyle gerektiği gibi ilgilenmediği kabul edilirse para cezasına çarptırılabilir.

DCMS’den bir sözcü, hükümetin gelecek yıl için gündemini belirleyen Kraliçe’nin bu yılki konuşmasında -DMU’yu yetkilendirecek mevzuatın yer alıp almayacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Yetkilerin tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belli değil, hükümet sadece gerekli mevzuatın “zamanı geldiğinde” geleceğini söylüyor. (TELE 1)