İçişleri Bakanı Sajid Javid, ülke vatandaşlığına başvuranlardan bek­lenen İngilizce bilgisi düzeyinin yu­karı çekileceğini söyledi.

İktidardaki Muhafazakar Partinin Birmingham’da yapılan sonbahar kongresinde konuşan Javid, dil be­cerisinin topluma entegre olma ko­nusunda kilit önem taşıdığını belir­terek, İngiltere vatandaşı olmak için başvuran yetişkinlerden beklenen İn­gilizce bilgisi düzeyini yükseltecekle­rini belirtti.

Javid, “Dil becerisi yetişkinlerin ve ailelerinin İngiltere’ye entegrasyo­nuna yardım eden kilit önemde bir yetenek. İngiltere vatandaşı olmak is­teyenlerin, İngiltere’ye mümkün ol­duğunca çabuk entegre olmaları için gerekli becerilere yatırım yaptıklarını görmek istiyoruz.” diye konuştu.

Halihazırda İngiltere’de oturum izni almak için gerekli İngilizce düzeyi ile vatandaşlık için gerekli olan düzey arasında fark bulunmadığını belirten Javid, “Bu, İngiltere vatandaşlığının daha büyük olan önemini yansıtmı­yor ve oturum izni alanları, İngilizce bilgilerini geliştirmeleri için teşvik etmiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Javid, yeni düzenlemelerle çifte vatandaşlığı olan İngiltere vatan­daşlarının, ciddi suçlara karışmaları halinde vatandaşlıktan çıkarılması­nın da gündemde olduğunu söyledi. İngiltere’nin bu yetkisini bugüne dek sadece istisnai durumlarda kullandı­ğını dile getiren Javid, “Şimdi, ilk defa, bu yetkiyi ciddi suçlardan mahkum olanların bazıları için de kullanaca­ğım. Bu suçlar arasında, çocukların cinsel istismarına karışanlar da ola­cak.” dedi.

İngiltere’de halihazırda süre­siz oturum ve vatandaşlık için Av­rupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) B1 düzeyinde İngilizce bilmek yeterli bulunuyor.