Londra Film Festivali Oscar ödüllü Steve McQueen’in “Dul Ka­dınlar” filminin Avrupa prömiye­riyle perdelerini açtı. 77 ülkeden filmlerin katılacağı, 12 gün ve gece sürecek olan festivalde Türkiye’yi Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Ah­lat Ağacı” temsil edecek. 

62. Londra Film Festivali’nde gerek isim yap­mış, gerekse adını yeni duyuran yönetmenlerden 225 film izlenecek. Bu yılki festivalde 21 filmin dünya prömiyeri, 29 filmin de Avrupa prö­miyeri yapılacak. Ayrıca 46 belge­sel, 4 animasyon ve 160 kısa film de festival programında yer alıyor.

Festivalin açılışını 2013’te “12 Yıllık Esaret” filmiyle Oscar alan Steve McQueen’in gerilim filmi “Wi­dows – Dul Kadınlar” yaptı. Londra Film Festivali’ne Türkiye’den katılan tek film Nuri Bilge Ceylan’ın yapıtı.“Ahlat Ağacı” Filmin tanıtımını yazan ve Türkiye sinemasını yakından izleyen Geoff Andrew, Ceylan’ın Sinan tipleme­siyle, yine kusurlu bir erkek ruhunu usul usul ve derinlemesine incele­diğini belirtiyor. Yönetmenin alaycı tonunun yine Çehov’u andırdığını, olan bitene mesafeli ama şefkatli, güç algılanan ama belirgin, sessiz ama son derece etkileyici bir dil kullandığını yazan Andrew, “harika birer oyunculuk sergileyen güçlü karakterleri ve birbirine örülmüş konulardan oluşan mükemmel do­kusuyla, bu film dibine kadar, tam bir Ceylan” diyor.

16 ve 17 Ekim’de gösterilecek olan “Ahlat Ağacı”nın biletleri çok­tan tükendi. Filmin önümüzdeki ay­larda Londra sinemalarında da gös­terime girerek daha uzun süreyle, daha fazla izleyiciye ulaşması umu­luyor.

Bu sonbahar sanat yönetmen­liğini geçici olarak Tricia Tuttle’ın yaptığı Londra Film Festivali’nde öne çıkan noktalardan biri de ka­dın yönetmenler. 62. Festivalde iz­lenecek 225 uzun metrajlı filmden 69’u, 160 kısa filmden 80’i kadın yö­netmenlerin ürünü. Festivalin sanat yönetmeni Tuttle, program hazır­larken kadın yönetmenlerin de hak ettikleri düzeyde temsil edilmesine öncelik verdiklerini ancak herhangi bir kota belirlemediklerini söyledi; “gerçekten heyecan verici yeni ka­dın yönetmenler ortaya çıkmakta” dedi. Festival sırasında, film sek­töründe isimlerini duyurmuş ka­dın sinemacıların katılacağı ve ça­lışmalarını hem cinsiyet farklılığına odaklanmadan sanatsal yönden tartışacakları, hem de kadın sine­macı gözüyle yeni kuşak kadın si­nemacılara nasıl esin kaynağı olu­nabileceğini anlatacakları bir panel de düzenlenecek.

Bu yılki Londra Film Festivali, 21 Ekim’de gösterilecek olan “Stan ve Ollie”nin dünya prömiyeriyle ka­panacak. Steve Coogan ve John C Reilly’nin Hollywood’un efsanevi ikilisi Laurel ve Hardy’yi canlan­dırdıkları film, gerçek bir duygu­sal komedi.