LONDRA merkezli ‘Tecavüzü Meşrulaştırmayacağız Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen dernek üyeleri ve vatandaşlar, çocuk istismarında cezasızlığı öngören ve tecavüz suçunu meşrulaştıracağı gerekçesiyle tepki toplayan yasal düzenlemeye karşı eylem düzenledi.

“Tecavüz meşrulaştırılamaz” pankartı açan protestocular sık sık “Çocuk istismarı insanlık suçudur”, ‘Çocuklara tecavüz meşrulaştırılamaz’, ‘Türkiye uyuma çocuğuna sahip çık’, ‘Çocuklara uzanan eller kırılsın’, ‘Çocuk istismarına sessiz kalma’, ‘Türkiye şeyhler, dervişler, müritler ve tecavüzcüler ülkesi olamaz’, ‘Çocuk bedenime dokunma’, ‘Yasa çocuğu korumalı tecavüzcüyü değil’, ‘Çocuk gelinler değil, çağdaş nesiller istiyoruz’ sloganlarıyla düzenlemeye tepki gösterdi.

BASIN AÇIKLAMASI OKUNDU

Alkışlar ve sloganlar eşliğinde gerçekleşen etkinlikte platform görevlilerinden CHP İngiltere Birliği Y. K. Üyesi Sibel Özçelik, şu basın açıklamasını Türkçe ve İngilizceokudu. Özçelik açıklamasında şöyle dedi:


“2002 yılından bu yana; 18 yaş altında 440 bin çocuğun doğum yaparak anne olduğu, 15 yaş ve altında istismara uğrayarak yaklaşık 16 bin çocuğun anne olduğu, 12-55 yaş arası anne ölümlerinin yüzde 34’ünün 19 yaş ve altı gebeliklerden kaynaklandığı ülkemizde anlaşılıyor ki: Cumhuriyet ve Cumhuriyet değerleri salt bir devlet idaresi değil, aynı zamanda çocuklarımızın geleceğinin ve o küçük bedenlerinin de güvencesidir!!! Biz Türkiye’nin anneleri olarak, buradan tüm dünyaya haykırıyoruz: Ülkemize, evlatlarımıza ve de doğmamış çocuklarımıza söz veriyoruz, ve diyoruz ki: Karanlığa asla ve asla boyun eğmeyeceğiz. Yaşasın laik, demokratik Türkiye.”

Basın açıklaması ardından protestocular sloganlar attıktan sonra dağıldı.

DESTEK VEREN DERNEKLER

Tecavüzü Meşrulaştırmayacağız Platformu’na katılan sivil toplum örgütleri şunlar: ATA Sanat Kulübü, Azerbaycanlı Kadınlar Kulübü, Anadolu Kültür Merkezi, Bizim Kadınlar Grubu, CHP İngiltere Kadın Kolları, Çağdaş Türk Anneleri Grubu, Hoş Seda Kültür ve Sanat Merkezi, Ìngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, İkinci Bahar Derneği, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği, İngiltere Kadın Platformu, İngiltere’deki Ege’li Anneler Grubu, İranlı Türk Kadınlar Grubu, Londra Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Uluslararası Türk Kadınları Derneği.


Hürriyet