Platform, 16 Ocak 2016  tarihinde İstanbul’da ve 31 Ocak 2016 tarihinde  de Sydney, Avustralya’da gerçekleştirdikleri halkı bilgilendirme toplantılarının ardından Kıbrıs’ta da halkı bilgilendirme toplantıları yapmaya devam ediyor. Yurt dışındaki Kıbrıs Türklerine seçme ve seçilme hakkı verilsin dendiğinde , geçen yıla kadar talep edilen şeyin  Kıbrıs’taki seçimlerde oy kullanma olduğu algılanmaktaydı.  Oysa Platform’un talebi,  Yurt dışında yaşayan Kıbrıs Türklerinin bulundukları ülkelerde  kendi aralarından Milletvekillerini  seçerek KKTC parlamentosuna göderilmesidir.  İşte bu nedenle bu yanlış algının değişmesi için halkın bilgilendirilmesi önemlidir. Neticede bu hakkın yurt dışında yaşayan Kıbrıs Türklerine verilebilmesi için Anayasanın bazı  maddelerinde  yapılacak olan değişikliğe halkın evet demesi gerekecektir. Bu sebeple  Platform, Kıbrıs’ta yapılacak olan bilgilendirme toplantılarına önem vermektedir.

İtalya bölgesel seçim sistemi ve Estonyanın  oy verme sisteminin örnek alındığı  çözüm önerisinde  hem her geçen nesilde,  zayıflayan Yurt Dışı Kıbrıs Türkleri – KKTC bağlarını güçlendirmek hem de Mağusada yatırımlar yapan  Oğuz Can gibi başarılı Kıbrıs Türk iş insanlarımızın gelip ülkemize yatırım yapmalarının önünü açmak suretiyle, ülke kalkınmamıza katkı koymalarını teşvik etmek amaçlanmaktadır. Talep edilen Milletvekili sayısı ise 2 İngiltere, 2 Türkiye ve 1  de Avustralya olmak üzere toplamda 5 Milletvekilidir.

Kıbrıs görüşmelerinden çıkacak netice ne olursa olsun, Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler,  bu adadan vazgeçmemeye azimli ve kararlıdırlar. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin refahı için gerekli her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduklarını duyurmaktadırlar.

Ertuğrul Mehmet

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu Genel Sekreteri

0090 533 849 1882