Merkez Bankası anketi: Piyasanın 12 ay sonrası Dolar/TL beklentisi 42,79

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yılı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketinin sonuçlarını açıkladı. Buna göre piyasanın 12 ay sonrası için Dolar/TL beklentisi yükselerek 42,79'a çıktı. Piyasanın Şubat anketinde döviz kuru beklentisi 41,15 TL'ydi.

Yayınlanma

Türk Lirası bir süredir Dolar karşısında gerilemeye devam ederek yeni rekor seviyeleri görüyor.

Dolar/TL, Cuma günü 32,21 seviyesini geçerek; Euro/TL ise haftanın son işlem gününde 35,10'a çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Bazı ekonomistlere göre ekonomideki büyüme "sağlıklı olmadığı" için dövize talep artmaya devam ediyor.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı

Çakmaklı, "Seçime oldukça ısınmış bir ekonomiyle giriyoruz. Böyle ısınan bir ekonomide enflasyonun düşeceğine yönelik beklentiler oluşturmak çok zor. O beklenti oluşmadıkça dövize talebi düşürmek zor" ifadelerini kullanıyor.

TCMB anketine göre katılımcıların bu yıl sonuna ve 2025 yılına ilişkin büyüme beklentisi sabit kaldı. Piyasanın 2024 GSYH büyüme beklentisi yüzde 3,3; 2025 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 3,8.

Reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 70 katılımcının beklentilerini yansıtan TCMB anketinde piyasanın enflasyon beklentisinde de artış var.

Katılımcıların 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,96'yken, bu anket döneminde yüzde 44,19 oldu.

12 ay sonrası enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,78'ken, bu anket döneminde yüzde 36,7 oldu. 24 ay sonrası enflasyon beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 23,05 ve yüzde 22,67 olarak gerçekleşti.

Ankette Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi yüzde 45 ile sabit kaldı. Ancak piyasanın 3 ay sonrası için faiz beklentisi yüzde 47'ye yaklaştı.

Uzmanlar yerel seçimlerin ardından ekonomide sıkılaşma adımlarının daha sert hissedilebileceğini söylüyor.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, "Yerel seçim döngüsü sona erdikten sonra parasal ve mali politikalar kısa bir aranın ardından yeniden sıkılaşma adımlarına dönebilir" diyor ve ekliyor:

"Yıl ortasına doğru politika ilacının acısını tam olarak hissetmeye başlayacağız. Enflasyon en azından o döneme kadar yükselecek, asgari ücrete yapılan zamlar ve diğer mali tamponlar yok olmaya başlayacak".

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şubat ortasında katıldığı Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nun açılışındaki konuşmasında, "Enflasyonu düşürürken sıra dışı bir şey yapmayacağız, konvansiyonel para politikaları uygulanacak, para politikalarının sıkılaştırılması işe yarayacak" demişti.

Şimşek, "Yılın ikinci yarısında enflasyon kayda değer oranda düşmüş olacak. Enflasyon azaltılmasına giden yol; enflasyonun bu yıl yüzde 30'ların ortalarına düşmesini, gelecek yıl yüzde 14 civarına düşmesini, 2026'da tek basamaklıya düşmesini hedefliyoruz. Bu, küresel deneyimle uyumlu bir öngörü" diye eklemişti.

Yorumlar