Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabı üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak yaptığı paylaşımlarda saldırıyı kınayarak rejimi "savaş suçlusu" olarak nitelendirdi ve "Bu hain saldırının talimatını veren savaş suçlusu, yalnızca Türkiye'yi değil, uluslararası toplumun tamamını hedef almıştır" ifadelerini kullandı.

Altun ayrıca Türk askerinin İdlib'de Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları çerçevesinde görev yaptığını kaydetti.

Türkiye, rejimin operasyonlarını yoğunlaştırması üzerine İdlib'deki gözlem noktalarını geçen haftadan beri güçlendirmeye çalışıyordu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin aktardığı bilgilere göre Cuma akşamından bu yana Türkiye-Suriye sınırına 600'den fazla askeri araç getirildi.

Rus heyetle görüşme sona erdi

İdlib, Suriye'de muhalif grupların elinde kalan son bölge. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı birliklerin düzenlediği operasyonlar sonucu İdlib'de 600 kilometrekareden büyük bir alanı kontrolü altına aldığı belirtiliyor. Türkiye ise sınır güvenliği ve yeni bir mülteci akını tehlikesini gerekçe göstererek rejimin operasyonlarına karşı çıkıyor. Rejimin operasyonları, Türkiye-Rusya ilişkilerinin de gerilmesine neden oluyor. Bu gerilimi aşmak için Rusya'dan bir heyet hafta sonu Ankara'ya geldi. Rus heyet ile Türk yetkililer arasında İdlib konusundaki görüşmelere bugün de devam edildi. Görüşmelerin ikinci turu sona erdi, ancak görüşmelere ilişkin henüz ayrıntılı açıklama yapılmadı. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, heyetlerarası görüşmelerden sonuç çıkmaması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya gelebileceğini açıklamıştı.

Türkiye ve Rusya geçen yıl İdlib'de çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasına karar vermiş ve bu çerçevede Türkiye bölgede 12 gözlem noktası oluşturmuştu.