TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman (77), 26. Dönem 2. Devre için Meclis Başkanlığı görevine yeniden seçildi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.
TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarıştı. Tamer Dağlı, ilerleyen turlarda Başkanlık Divanı'na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekildi.

Genel Kurul'da, Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapıldı. İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) arandı.


İSMAİL KAHRAMAN YENİDEN TBMM BAŞKANI


Kahraman, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde (289) oy alarak, yeniden Meclis Başkanı seçildi.


TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI

Kahraman, teşekkür konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:
''TBMM Başkanlığı'na tekrar seçerek şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkürlerimi sunuyorum. Milletimizin kalbi Meclisimiz savaş uçaklarıyla bombalandı. Milletimiz milli birlik ve kardeşlik ruhu ile meydanları doldurdu artık darbelere geçit verilmeyeceğini ilan ve ispat etti. 15 Temmuz Cuma gecesi bombalar atılırken bu çatı altında şehitlik ruhu ve duygusuyla toplandık sabahladık.15 Temmuz hadisesi ibret ve ders alınması unutulmaması ve hatırlatılması gereken bir olaydır. Siyasi partileri bir elin parmaklarına benzetirim. Yeri geldiğinde o parmaklar sıkılır tek yumruk olur bunun örneğini 15 Temmuz'da gördük. Yanlış düşüncelerle birbirimizi yaralamamalı meseleleri konuşarak çözen insanlar olmalıyız.''


ERDOĞAN'DAN KAHRAMAN'A TEBRİK TELGRAFI

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı'na yeniden seçilen İsmail Kahraman'a bir telgraf göndererek tebrik etti, başarı dileklerini iletti.
1. TUR OYLAMA SONUÇLARI
Birinci tur oylamada 500 milletvekili oy kullandı, 4 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların ilk turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 260
AK Parti adayı Tamer Dağlı: 38
CHP adayı Zekeriya Temizel: 113
HDP adayı Selma Irmak: 39
MHP adayı Celal Adan: 40
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 6 oy
2. TUR OYLAMA SONUÇLARI
İkinci tur oylamada 506 milletvekili oy kullandı, 5 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların ikinci turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 257
AK Parti adayı Tamer Dağlı: 37
CHP adayı Zekeriya Temizel: 122
HDP adayı Selma Irmak: 38
MHP adayı Celal Adan: 40
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7

TAMER DAĞLI ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Tamer Dağlı, Başkanlık Divanı'na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekildi.
3. TUR OYLAMA SONUÇLARI
Üçüncü tur oylamaya 509 milletvekili katıldı, 16 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların üçüncü turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 289
CHP adayı Zekeriya Temizel: 124
HDP adayı Selma Irmak: 37
MHP adayı Celal Adan: 36
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7


KAHRAMAN'IN AİLESİ DE SEÇİMİ LOCADAN TAKİP ETTİ
Öte yandan TBMM Başkanlığı'na yeniden seçilen Kahraman'ın ailesi seçimi izleyici locasından takip etti.
İsmail Kahraman, Genel Kurul Salonu'na girmeden önce kuliste milletvekilleriyle bir süre sohbet etti. Daha sonra salona giren Kahraman, burada AK Parti milletvekilleri, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer muhalefet partilerinin milletvekilleriyle tokalaştı.
Devlet Bahçeli, oylama başlamadan önce, salona partisinin milletvekilleriyle girdi ve ön sıradaki yerine geçti.

Başbakan Binali Yıldırım, oylama devam ederken salona geldi ve oyunu kullandı. Bir süre milletvekilleriyle sohbet eden Yıldırım, hatıra fotoğrafı da çektirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da oylama işlemi devam ederken salona girdi ve oyunu kullandı. TBMM Başkanı adayı, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Kılıçdaroğlu'nun yanına giderek tokalaştı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oy sayım işlemleri sürerken kuliste partilerinin milletvekilleriyle çay içip sohbet etti.

Başbakan Yıldırım, üçüncü turda oyunu kullandıktan sonra muhalefet sıralarına giderek, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli olmak üzere muhalefet milletvekilleri ile tokalaştı ve bir süre sohbet etti. Daha sonra AK Parti sıralarına geçen Yıldırım, burada da partisinin milletvekilleri ile tokalaşarak sohbet etti. 

Oyunun bulunduğu zarfı, kupalara atan bazı milletvekilleri fotoğraf çektirdi.

KURADA DENİZ BAYKAL'IN İSMİ ÇIKTI

TBMM Başkanlığı seçimi için oluşturulan Tasnif Komisyonu, milletvekilleri arasından ad çekme usulüyle belirlendi.

Bu kurada, bir süredir hastanede tedavi gören CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da ismi çıktı. Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Baykal'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Oylamanın ardından kuliste gazetecilerin sorusunu yanıtlayan MHP Genel Başkanı Bahçeli, "26. Dönem TBMM Başkanı, bir kez daha Sayın İsmail Kahraman Bey seçilmişlerdir. Meclis'te temsil edilen siyasal kurumlar, kendi adaylarıyla seçime girmiştir. Sonuç, milletimiz için hayırlara vesile olsun temennisindeyiz" diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, kuliste oturduğu sırada 15 Temmuz şehitlerinden Mustafa Solak'ın eşi Melek Solak ve oğlu Emre Solak ile bir süre sohbet ederek, anı fotoğrafı çektirdi. 

TBMM Başkanı Kahraman, oylamalar sırasında iktidar kulisinde eski ve yeni bazı milletvekilleri ile sohbet etti.

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan seçimin 3. turunda 289 oy alarak tekrar Meclis Başkanlığı'na seçilen Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliği'nde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.

28 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı olan Kahraman, Birlik Vakfı ile 21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın (TGTV) kurucu üyesi oldu.
Kahraman'a, 2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.

İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfı'nın Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı da olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.

Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı.


Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 

1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı görevini de yürüttü. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Kasım seçimlerinde, aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili olan Kahraman, 26. dönemde TBMM Başkanlığı'na seçildi. İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası.