Bebeklerde göz kayması katarakt belirtisi olabilir

Bebeklerde katarakt olmaz demeyin... Genetik sebepler ve anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, bebeğin göz merceğini bozarak, bir yaşlı hastalığı olan katarakt gelişimine yol açabiliyor.

Yayınlanma
Göz sağlığı ile ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışlar, bebeklik döneminden başlayarak görme kaybının temelini atıyor. Bunlardan biri de gözdeki doğal merceğin saydamlığını kaybederek görmeyi bozan katarakt hastalığı. Katarakt her ne kadar görülme sıklığı yaşla birlikte artan bir hastalık olsa da bir yaşlı hastalığı değildir. Bebekler de dâhil her yaşta görülebilir. Yeni doğan 10 bin çocuktan 6’sında katarakt olabileceğini söyleyen Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Bostancı “Çocuklarda katarakt önlenebilir körlük sebeplerinden biridir. Doğumda ortaya çıkan katarakt, bebeğin görmesini engelliyorsa tek çaresi vakit geçirmeden ameliyat edilmesidir. Bu sebeple bebeklerde erken dönemde detaylı bir göz muayenesi çok önemlidir. Bebekler doğumdan hemen sonra ve bir yaşında iken göz doktoru tarafından muayene edilmeli ve bebeklik çağında görülebilecek göz hastalıklarının, kayma veya kırma kusurlarının olup olmadığı değerlendirilmelidir ” dedi. 

ÇARE AMELİYAT
Kataraktın bazı türlerinin ilerlemediğini bazılarının ise ilerleyerek görme kaybına yol açtığını belirten Dr. Bostancı, ilerleyici tipte olanların göz hekiminin kararı sonucu ameliyat edilmesi gerektiğini belirterek “Çoğu göz doktoru her iki taraflı doğumsal katarakt durumunda geri dönüşü olmayan göz tembelliği ve görme kaybını önlemek için, 2 aylıktan önce ameliyat tavsiye etmektedir. Geç kalınırsa katarakttan dolayı gözde ve beyinde görme merkezleri gelişmez. Geç yapılan müdahaleden beklenen sonuç alınamaz. Çocuklarda tedavi edilmeyen doğuştan katarakt, gözdeki görme fonksiyonunu yüzde 90 azaltır” diye konuştu.

BEYAZ LEKEYE DİKKAT!
Doğuştan olan kataraktın dörtte birinin genetik olarak aileden geldiğini, söyleyen Yrd. Doç. Dr. Başak Bostancı, en önemli sebebin annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlar olduğunu belirtti. Dr. Bostancı, özellikle kızamıkçık, rubeola, suçiçeği, sitomegalovirüs, herpes simpleks, herpes zoster, çocuk felci, grip, Epstein-Barr virüsü, frengi ve toksoplazma  enfeksiyonlarının yenidoğan bebekte katarakt görülme riskini artırdığını ifade etti. Kataraktın üçte birinin herhangi bir sistemik hastalık veya görme problemi ile ilişkili olmadığını da anlatan Dr. Bostancı “Katarakta, zihinsel gerilik, sağırlık, böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve diğer sistemik hastalıklar da eşlik edebilir” dedi.  Kataraktın erken teşhisi için anne babaların uyanık olması gerektiğini söyleyen Dr. Bostancı “Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte (daha çok beyaz) olması veya göz kayması, şaşılık bebekte kataraktın belirtisi olabilir” dedi.

Ziyneti Kocabıyık 

Yorumlar