İngiliz ve Amerikalı uzmanlar, dışa­rıda giyilen ayakkabı ile evde dolaşma­nın ciddi sağlık sorunlarına yol açabi­leceği uyarısında bulundu.

ABD’deki Arizona Üniversitesi uzmanları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, günlük kullanılan sıradan bir ayakkabının dış yüzeyinde yaklaşık 421 bin, içindeyse 2 bin 887 bakteri tespit edildi. Uzmanlar, bunlar arasında iç organların fonksiyonlarını yitirmesine ya da enfeksiyona neden olabilen çok sa­yıda tehlikeli bakteri bulunduğuna dikkati çekti.

Araştırma, temizlenen ayakkabı­ların ise insan sağlığı için daha az risk oluşturduğunu gösterdi.

Arizona Üniversitesi Laboratuvar Sorumlusu Jonathan Sexton, bakte­rilerin haftalarca yaşayabildiklerine işaret ederek, “Ayakkabılarınızı evde giydiğinizde gün içinde üstüne bas­tığınız her şeyi eve getirmiş oluyor­sunuz.” dedi.

İngiltere’deki Nottingham Trent Üniversitesinin Bilim ve Teknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Michael Lo­ughlin de mikropların temas ettikleri yüzeylere bağlandıklarını belirtti.

Dışarıda giyilen ayakkabıların in­san sağlığı için tehlike oluşturabi­lecek mikrop ve bakterilerle temas edebildiğini anımsatan Loughlin, “Ayakkabılarda bulunan bakteriler üstüne bastığımız şeylerden gelir. Bu nedenle hayvan dışkısına bastığında insana zarar verebilecek bakteriler içerebileceğinden ayakkabılarınızı iyice temizlemeniz gerekir.” tavsi­yesinde bulundu.

Araştırmadan elde edilen so­nuçlara göre, deterjanla temizle­nen ayakkabılardaki bakteri miktarı yüzde 90’a kadar azalabiliyor.