Yapılan yeni bir çalışmada, daha yüksek kalp krizi riskiyle doğanların bir kerelik gen testiyle belirlenebi­leceği sonucuna ulaşıldı.

Araştırmacılar, The Genomic Risk Score (GRS) olarak bilinen testin yalnızca 40 sterlinle tüm top­luma uygulanabilecek kadar ucuz olduğunu söylüyor. Yeni testin, yüksek kolesterol gibi bilinen risk faktörlerine sahip olmayan kişile­rin, buna rağmen neden kalp krizi geçirdiğini açıklamakta yardımcı olabileceği belirtiliyor.

GRS testinin tüm yaşlarda uy­gulanabileceği, çünkü insanların DNA’sının değişmediği ifade edildi.

Test tek bir gene değil, riskli gen yapılarına odaklanıyor. Çalışmada kan örneklerini inceleyen araştır­macılar, testin basit bir ağız pamu­ğuyla da yapılabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar GRS testini, 40 ve 69 yaş aralığındaki 500 bin kişinin UK Biobank’ta bulunan genomik ve­rilerini inceleyerek geliştirdi.

Verileri incelenen 22 bin kişinin koroner kalp hastalığı bulunduğu belirtildi. Araştırmanın başyazarı, Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Michael Inouye, koroner kalp has­talıklarının tahminen yarısının ge­netik veya irsi olduğunu, diğer ya­rısının ise yaşam tarzı ve çevreye bağlı olduğunu belirtti ve açıkla­malarını şöyle sürdürdü:

“Risk taramalarında genetik un­surunu atlıyorduk. Hastalığın ge­netik yarısıyla ilgili habersizdik.”