Mantar enfeksiyonlarının ilaç­lara karşı geliştirdikleri dayanıklı­lığın arttığını söyleyen bilim insan­ları, daha fazla mantar salgınına karşı uyarıda bulunuyor.

Science dergisine yazan araştır­macılar, özellikle bağışıklık sistemi güçsüz olduğu için mantar enfek­siyonuyla başa çıkamayan yoğun bakım, kanser ve transplant has­talarının risk altında olduğunu be­lirtiyor.

Araştırmacılara göre mantar enfeksiyonları, en ölümcül enfek­siyon türlerinden biri.

 Imperial College London ve Uni­versty of Exeter’dan uluslararası araştırmacılar, mantar enfeksiyon­larının direncinin dünya çapında son 30-40 yılda artış gösterdiği bul­gusuna ulaştı.

Imperial College London’da epi­demiyoloji alanında çalışan Prof. Matthew Fisher, bunun muhteme­len çiftçilerin ürünlerine insanların kullandığı mantar ilacına benzer ilaçlar sıkmasından kaynaklandığını söylüyor:

“İlaçların hem tarlada hem klinik­lerde kullanılmasının yan etkisi, ilaç­ların hastalanan kişilerde işe yarama­ması oldu.

“Mantarlar her yerde. Aldığı­mız her nefeste içimize mantar çekiyoruz.“Fakat işlevli bir bağışıklık sistemine sahip olanların vücutları enfeksiyonu yenmekte olağanüstü etkili. Öte yandan bağışıklığı düşen­ler, bunun için ilaca ihtiyaç duyuyor.”

University of Exeter’dan Prof. Sarah Gurr ise mantar direncinin bugüne kadar göz ardı edildiğini, böyle giderse insanlar, hayvanlar ve bitkileri etkileyen mantar enfek­siyonlarıyla başa çıkmanın zorlaşa­cağını söylüyor.Medikal Mantarbi­lim için Medikal Araştırma Konseyi Merkezi Direktörü Gordon Brown da bazı mantar enfeksiyonlarında ölüm oranının yüzde 50’nin üzerinde oldu­ğuna dikkat çekiyor:

“Bu rahatsız edici trend, mantarla başa çıkmak için elimizdeki mevcut ve yetersiz araçların güç kaybet­mekte olduğunu gösteriyor.

“Candida auris gibi birden fazla ilaç türüne dirençli yeni mantar pa­tojenleri görüyoruz. Bunlara karşı çok az seçeneğimiz var.”

Araştırmaya göre candida auris, şu anda bilinen tüm ilaçlara karşı dirençli ve hastanedeki temizlik fa­aliyetlerinden de etkilenmediği için yoğun bakım servislerinde yaşayan­lara tehdit oluşturuyor.