Ortaokul öğretmeni Şahbaz, aile­lere çocuklarına bilgisayar programı yazmayı öğretmeleri için sağlanan olanaklardan yararlanmalarını istedi. Şahbaz, “İngiltere’de bilgisayar dersi müfredatında yapılan değişiklikler sa­yesinde artık her yaşta çocuk, ilkokul ve ortaokulda, program yazma imkanı buluyor” diyerek ilgili web sitelerin ad­reslerini verdi..

Hackney’deki Urswick School öğ­retmenlerinden Oktay Şahbaz şunları söyledi: “Bir çoğumuz çocuklarımızın bilgisayar ya da digital araçları çok kullandığından şikayet ederiz. Çocuk­larımızın saatlerce oyun oynadığından, müzik dinlediğinden, mesaj yolladığın­dan sıkıntılarımızı dile getiririz ve sitem ederiz. Buraya kadar hiçbir şey yeni değil, fakat yeni olması gereken ise bu bilgisayar ya da teknoloji bağımlılığını ya da sevgisini nasıl olumlu birşeye çe­vireceğimiz. Burada ise bu hafta kendi çalıştığım okulda çocuklar ile yaptığım ve dünyanın dört bir tarafında milyon­larca çocuğun katıldığı ‘Hour of Code’ insiyatifi sayesinde çouklarda gördü­ğüm bazı özelliklerden bahsedece­ğim. Bu insiyatif çocuklara bilgisayar programı yazmayı sevdirirken bunun yanında onlara büyük sorunları küçük parçalar halinde çözmeyi ve daha man­tıklı düşünmeyi öğretiyor.”

“Bilgisayarlar çok işi kısa bir za­manda yapabilen makinalardır. Her ne kadar komplex işler yapsalar da zeka konusunda hiç bir zaman insanlardan daha iyi oldukları söylenemez” diyen Şahbaz şöyle devam etti:

“Unutmayalım ki bilgisayarlar in­sanlar tarafında yapılıyor. Bilgisayar­lar herşeyi veriler üzerinden yaparlar. Veriler çoğu zaman büyük ve komp­lex olabiliyor. Fakat bu komplex ve büyük veriye toplu bir sekilde çözüm bulmaktansa bu veriyi küçük parçalar haline getirerek ele alırlar. Küçük par­çalara böldüğü sorunu teker teker ele alarak çözer ve başında verilen büyük soruna böyle bir çözüm bulur. Bunu o kadar çabuk yapar ki bizler bunun direkt ekrana yansımasını görürüz. Gerçek hayatında aynı mantık ile işini yapan kişiler her zaman işlerini daha rahat çözerler. Bununla beraber man­tıklı düşünmeyi geliştirmek için bilgisa­yar programları büyük önem taşır. Bir bardak çay yapmayı ele alalım. Doğru sıralamayı izlemediğimizde çayın ta­dını almamız mümkün olmaz. Fakat doğru bir sıralamayla gittiğimizde ba­şarılı bir çay yapıp keyfimize bakabili­riz. Bilgisayarlar için talimatlar ve on­ların sıralaması önemlidir. Bilgisayar programı yazarken talimatları doğru bir sıra içinde vermeye dikkat ederiz, yoksa program çalışmaz. Bu da man­tığın gelişmesine yardımcı olacak özel­liklerden biridir.”

Şahbaz, “Peki çocuklarımız prog­ram yazmayı nereden ve nasıl öğre­nebilir?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“İngiltere’de bilgisayar dersi müfre­datında yapılan değişiklikler sayesinde artık her yaşta çocuk, ilkokul ve ortao­kulda, program yazma imkanı buluyor. Bu İngiltere Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen en büyük projelerin ba­şında geliyor. Teknoloji ve Bilim dünya­sında sürekli dünyada önderlik yapan İngiltere bu insiyatif ile bunu devam ettirmek istiyor. Bunun yanında sizin ve çocuğunuzun ücretsiz kayıt olabi­leceği ve bilgisayar programı yazmayı öğrenebileceğiniz bazı siteler şunlar:

“www.tynker.com – 3-10 yaş ço­cuklar için müthiş bir kaynak. www. code.org – 4 yaşından itibaren tüm çocukların rahatça bilgisayar prog­ramı yazmayı öğrenebileceği bir site. www.codeacademy.com – 11 yaşı üstü çocuklar için zengin ve kolayca takip edebileceğiniz bir site. Bilgisayar prog­ramı diyip geçmeyelim. Hem kendi öğ­retmenlik deneyimimden hem de ço­cuklarım ile yaptığım programlama ak­tiviteleri gerçekden onların bilgisayar alışkanlığını ve düşünme tarzını değiş­tiriyor. Bir deneyelim, tecrübelerinizi bildirirseniz sevinirim.”