Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde ve İçişleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın katılımıyla ve tüm sektör paydaşlarının işbirliğiyle düzenlenen Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu, ulaştırmaya yönelik alınacak çok çeşitli önlemleri kapsamaktadır. tesis ve yolcuların konaklama, sağlık durumu.

Uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından verilecek olan bu sertifika, havayolu şirketlerinde, havaalanlarında ve diğer ulaşım, konaklama ve yiyecek ve içecek tesislerinde yüksek düzeyde sağlık ve hijyen gereksinimlerinin karşılandığını belgeleyecektir.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programını başlattı. 2020 yaz sezonundan itibaren uygulanacak olan program, ulaşım, konaklama, tesislerin ve yolcuların çalışanlarının sağlık durumları için çok çeşitli tedbirleri içermektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, uluslararası sertifika kuruluşlarından alınacak sertifika programı ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye, köklü sağlık sistemi ve alınan tedavi yöntemleri ile Covid 19 sırasında dünya için bir rol modeli olmuştur. Bu sertifika programı, Türkiye'nin turizmin normalleşmesine yön verme konusunda öncü bir rol oynayacağını göstermektedir.

Günümüzde, Covid-19 sayesinde dünyanın dört bir yanında benzersiz gelişmelere yol açan küresel karantina önlemleri daha esnek hale geliyor ve turizm sektörünün kendisi normal süreçlere dönme konusunda hayati bir rol oynuyor. Konuklarımızın kültürümüze değer vermesinin önemi, herkesten önce sağlıklı turizme geçişe hazır olmamıza neden oluyor. Sertifika programımız Türkiye'deki konuklarımızın tatillerini güvenli ve hijyenik bir şekilde yapmalarını ve ziyaretleri sırasında kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacaktır. Programımız hava, deniz ve kara taşımacılığı, varış limanları, tatil deneyimi sağlayan tüm tesisler, sektördeki çalışanların sağlık durumu ve turistlerin de dahil olduğu önleyici ve koruyucu adımları kapsamaktadır. Tüm teşvik ediyoruz

sağlıklı bir tatil için gerekli tüm önlemleri almak suretiyle ulaşım ve konaklama tesislerini sertifika alarak. ”

Sağlıklı Turizm Sertifikasyon programı 4 ana sütundan oluşmaktadır…

Türkiye'nin sertifikasyon programı 4 ana sütundan oluşmaktadır.

1. “Yolcunun Sağlığı ve Güvenliği”

2, “Çalışanın Sağlık ve Güvenliği”

3, “Tesislerde Alınan Önlemler”

4, ““ Taşımacılık ”açısından alınan önlemler.

“Yolcunun Sağlığı ve Güvenliği”; check-in anından check-out'a kadar yolcular için uygulanması gereken önlemleri kapsar. O içerir; maskesiz yolcuların ilgili terminallere girmesine izin vermemek, yolculara ücretsiz maske sağlamak, terminal binalarının girişinde termal kamera ve vücut sıcaklığı ölçümü yapmak, gerekirse dezenfeksiyon halıları ve dezenfeksiyon kabinleri hazırlamak, yolcular için gerekli protokolleri uygulamak seyahat açısından risk grubu teşhisi konan

“Çalışanın Sağlığı ve Güvenliği” ; ulaşım, konaklama ve yiyecek-içecek tesislerinde fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı personel teminine yönelik önlemleri kapsar. Personelin hijyen ve sanitasyon eğitimleri, psikolojik destek, gerekli hijyen / sağlık ekipmanlarının sağlanması, personelin hem termal kameralarla kontrol edilmesi, hem de termometreler ve planlama vardiyaları, toplantılar ve personelin düzenli sağlık kontrolleri vb. bu başlık altında yer alan diğer makaleler.

“Tesislerde Alınacak Önlemler” , salgının yayılmasını önlemek için alınması gereken adımları kapsamaktadır. Bu gibi durumların önlenmesi durumunda, konaklama, yiyecek ve içecek tesisleri tarafından uygulanması gereken süreçler sertifika kapsamında tanımlanmıştır. Sertifikasyon, bu tür tesislerde çalışan personel içinde pandeminin yayılmasını kontrol etmek için gerekli olan sosyal mesafe, temas, izolasyon gibi önlemlerin uygulanmasını ve kontrol edilmesini sağlar.

“Ulaşım araçları ile ilgili alınacak önlemler ”, hava, kara ve deniz taşımacılığı ile ilgili belirli önlem ve düzenlemeleri içermektedir. Ulaşım aracı personelinin eğitimi, personelin bağışıklık belgesi, ulaşım araçlarının sterilizasyonu ve yolcu taşıma sisteminin güvenli mesafe standartlarına göre düzenlenmesi sertifika kapsamında tanımlanmıştır.

Bakan Ersoy, Covid-19'dan sonraki normalleştirme süreci açısından sertifika programı ve tarihlerle ilgili aşağıdaki açıklamaları yaparak bu konuda gösterilen hassasiyet ve önemi vurguladı:

“4 Mayıs 2020 itibariyle havaalanları, iç havayolları, otoyollar ve turizm tesisleri açısından ayrı olarak düzenlenen pandemik protokolleri ve sertifika protokollerini tamamladık. Mayıs ayı itibarıyla oteller için sertifikasyon sürecinin uygulanmasına başlamayı planlıyoruz. Bakanlığımızın internet sitesi de dahil olmak üzere tüm kanallar aracılığıyla 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren bu sertifikayı alan tesisleri listeye almaya başlayacağız.

Türkiye Cumhuriyeti olarak ülkemize gelen vatandaşlarımızın ve misafirlerimizin ziyaretleri sırasında kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak için sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Türk halkının misafirperverliğini belirten bir atasözü var: “Mandal ipi her zaman çıktı!” (Başımın üstünde yerin var). Bunu her zaman öncü prensip olarak kabul ettik ve bu prensibe dayanarak gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz '' dedi.