Uzun süredir onaylanmayı bekleyen yardım paketi, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde bazı Cumhuriyetçilerin itirazlarına rağmen kabul edildi.

Paket Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık askeri yardım içeriyor. Bu miktarın üçte birinden fazlasının silah ve cephanenin yenilenmesine ayrılması planlanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden yardım paketlerinin "İsrail ve Ukrayna'ya son derece önemli bir destek olacağını; Gazze, Sudan, Haiti ve diğer bölgelerin acil olarak ihtiyaç duyduğu insani yardımı sağlayacağı ve Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlik ve istikrarı destekleyeceğini" belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 61 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardımın ülkesinde "binlerce kişinin hayatını kurtaracağını" söyledi.

Yardım, Ukrayna'nın geri ödemek zorunda olmayacağı 9 milyar dolarlık ekonomik destek de içeriyor. Rusya Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı işgal hareketi başlatmıştı. O günden bu yana devam eden savaşta iki taraftan da binlerce asker hayatını kaybetti, milyonlarca Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ukrayna ordusunun başkomutanı General Oleksandr Sırski geçen hafta yaptığı açıklamada artan Rus saldırılarıyla birlikte ülkenin doğusunda durumun giderek kötüleşmekte olduğunu belirtmişti.

Tasarının Temsilciler Meclisi'nden geçmesi sonrası konuşan ABD'li yetkililer Ukrayna'ya askeri donanım sevkiyatının önümüzdeki hafta başlayabileceğini söyledi.

Rusya ise yardım paketinin onaylanmasına tepki göstererek, ABD'yi "küçük düşeceği bir savaşın içine daha da fazla girmekle" suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna'ya verilecek askeri yardımın "ABD'nin son Ukraynalı da hayatını kaybedene kadar savaşmasını istediğini gösterdiğini" iddia etti.

İsrail'e yardım paketinde neler var?

Temsilciler Meclisi'nde iki partinin de desteğiyle kabul edilen paketteki dört yasa tasarısından biri de İsrail'e yardımla ilgili.

Bu tasarı 9,1 milyar doları Gazze'ye insani yardıma ayrılmak üzere İsrail'e 26,4 milyar dolarlık askeri yardım içeriyor.

İsrail'e yardım tasarısı 37 Demokrat ve 21 Cumhuriyetçi'nin itirazına karşılık 366 oyla kabul edildi.

Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurdu

Paket kapsamında ayrıca Tayvan dahil Asya-Pasifik'teki ABD müttefiklerine yönelik 8,1 milyar dolarlık bir yardım da yapılacak. Bu Çin'le rekabet için gelişmekte olan ülkelere verilecek altyapı desteğini de içeriyor.

Kabul edilen tasarılardan biri de Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un Çinli ByteDance şirketinden ayrılmaması halinde, bu platformun ABD'de yasaklanmasını mümkün kılıyor. ABD'de yaklaşık 170 milyon TikTok kullanıcısı bulunuyor.

Tasarının önümüzdeki Salı günü Demokratların çoğunlukta olduğu Senato'dan da geçerek onay için Başkan Biden'e gönderilmesi bekleniyor.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'de yurtdışına yapılacak yardımlarla ilgili fikir bölünmesi yaşanıyor.

Eski Başkan Trump'ın başı çektiği "Önce Amerika" hareketini destekleyen Cumhuriyetçiler, yurt dışına yardım yapılmadan önce ABD-Meksika sınırı gibi sorunların çözülmesi gerektiğini savunuyor.