Türkiye merkezli şirketlerden ikisinin Dexias Türkiye ve Azu International olduğu açıklandı. Reuters haber ajansı, bu şirketlerin ihracat kontrollerinden kaçınma ve Rus ordusuna destek için ABD kaynaklı malları elde etme girişiminde bulunduklarını belirtti.

Reuters’a konuşan bir ABD yetkilisi, yaptırımların şimdilik Rusların sahibi olduğu veya Rusya bağlantılı şirketleri hedef aldığını fakat bunun sadece bir “uyarı ateşi” olduğunu söyledi.

Batı ülkeleri, son dönemde Rusya ile ticaretini kısıtlaması için Türkiye’ye uyguladığı baskıyı artırmıştı.

Geçen yıl Rusya’nın bankacılık sistemi Mir’den çıkan Türkiye, bu yıl da Rusya’ya paralel ihracatı sonlandırmıştı.

Türkiye üzerinden Rusya’ya transit gönderilecek ürünlerin önce Türkiye gümrüğüne girmesi zorunlu kılınmıştı.

ABD Hazinesi’nin yaptığı duyuruda dünya genelinde 120’den fazla şirket ve kişiye yaptırım uygulanacağı bilgisi yer aldı.

Açıklamada Dexias Türkiye’nin, Rusya’daki Radioavtomatika şirketi için aracılık yaptığı aktarıldı. Rusya’daki bu şirket hali hazırda ABD yaptırımlarına tabiydi.

Dexias’ın Batılı şirketlerle iletişime geçerek ABD menşeili elektronik ürünler almaya çalıştığı öne sürüldü.

Dexias Türkiye’nin yanı sıra Rusya’daki kolu olan Dexias Rusya ve bu iki şirketin de yöneticisi olan Alim Khazişmeloviç Firov’a da yaptırım açıklandı.

Yaptırım uygulanacak Türkiye merkezli ikinci şirket ise Azu International.

ABD Hazinesi’ne göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından, Mart 2022’de kurulan bu şirketin amacı yaptırımlara takılan elektronik ürünleri Rusya’ya göndermekti.

ABD bu şirketin Rusya’ya birden fazla bilgisayar çipi sevkiyatı yaptığını açıkladı.

Reuters ajansı da Aralık ayında Rus gümrük kayıtlarını inceleyerek yaptığı haberde bu şirketi Rusya’ya en az 20 milyon dolarlık elektronik parça sattığını yazmıştı.

ABD’nin yaptırım listesine aldığı şirketlerin ABD’deki varlıkları donduruluyor, SWIFT sistemini kullanarak uluslararası para transferi yapmaları da yasaklanıyor.