Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın ve diğer Fed yetkililerinin faiz indirimi mesajlarıyla yeni tarihi zirvesini gördü.

Fed  Başkanı Jerome Powell, dün bir etkinlikte yaptığı konuşmada ABD'de hâlâ bu yıl için faiz indirimi planlandığını ancak zamanlamanın verilere bağlı olduğunu söyledi. Powell'ın konuşması değerli metale destek sağladı.

Powell, "Ekonomi genel olarak beklediğimiz gibi seyrederse çoğu Fed üyesi bu yılın bir noktasında politika faizini düşürmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyor" dedi.

Diğer Fed yetkilileri de dün açıklamalarda bulunurken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bu yıl hala son çeyrekte yapılacak bir faiz indirimi öngördüğünü bildirdi.

FAİZ BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in yüzde 64 ihtimalle haziranda faiz indirimine başlayacağına yönelik fiyatlamalar öne çıkarken, ABD doları ve tahvil getirileri geriledi. Bu da altın fiyatlarını destekledi.

Kanadalı yatırım bankası TD Securities'de emtia stratejisi küresel başkanı Bart Melek, bu durumun "Fed'in enflasyon hedefine ulaşılmadan önce önemli ölçüde indirime gideceğini göstermesi açısından çok olumlu olduğunu" söyledi.

ALTINDA SON DURUM

Powell'ın konuşmasının ardından altının ons fiyatı yükseliş eğilimini üst üste yedinci işlem gününe taşıyarak 2 bin 304 doları test etti. Altının ons fiyatı bugün sabah saatlerinde 2 bin 296 dolardan alıcı buldu.

Altının gram fiyatı saat 9.30 itibariyle 2358 TL'den işlem gördü. Çeyrek altın 3 bin 873 TL'den, Cumhuriyet altını ise 16 bin 240 TL'den alıcı buldu. 

Değerli metal fiyatlarındaki hareketlenme ile birlikte gümüş fiyatları da artış gösterdi.

Gümüş dün ons başına 27 doların üzerinde kapanarak Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Gram gümüş ise 27,79 TL'den işlem gördü.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı

KRİTİK VERİLER İZLENECEK

Altın piyasasında bu hafta ABD'nin mart ayı istihdam raporu takip edilecek. Cuma günü açıklanacak istihdam verisinin yanında gelecek hafta açıklanacak yeni enflasyon verileri de yakından izlenecek.

Madencilik şirketi Scorpion Minerals'in baş yatırım yetkilisi Michael Langford, "Tarım dışı istihdam beklentileri karşılarsa ya da beklentilerden daha kötü gelirse, bu durum faiz indirimi potansiyeli açısından olumlu olacaktır ve bu da altını destekleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.