Darya Trepova isimli kadının, baskı altında çekildiği izlenimi veren bir itiraf videosu yayımlandı.

Videoda Trepova, daha sonra patlayan bir heykelciği Tatarski’ye verdiğini kabul ediyor.

Trepova, aynı videoda, heykelciğin patlayıcılığını bildiğini söylemiyor ve başka bir sorumluluk da almaktan kaçınıyor.

‘Street Food Bar No 1’ isimli kafede meydana gelen patlamada en az 30 kişi de yaralandı. Saldırıyı üstlenen olmadı.

Gerçek adı ‘Maxim Fomin’ olan Vladlen Tatarski, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ateşli bir destekçisiydi.

Tatarski, patlamanın meydana geldiği mekanda, savaş yanlısı bir toplantıya konuşmacı olarak katılıyordu.

Sosyal medyada dolaşan bir videoda, kahverengi mont giyen genç bir kadının elinde bir kutu ile kafeye girdiği görülüyor.

Başka bir videoda, Tatarski’ye bir heykelcik verilirken görülüyor.

Darya Trepova’nın sorgusundan alınan ve dağıtılan kısa videoda, genç kadının sıkça içini çektiği görülüyor.

Sorgu görevlisinin, neden gözaltına alındığını bilip bilmediğine ilişkin sorusuna, Trepova, “Tatarski’nin öldürüdüğü mekanda bulunduğum için olmalı. Patlayan heykelciği oraya ben getirdim” cevabını veriyor.

Heykelciği kimden aldığı sorusuna ise, “Bunu sonra söyleyebilir miyim lütfen?” yanıtı veriyor.

Rusya’nın anti-terör polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia etti.

Rus muhalif lider Alexey Navalni’nin de “bu kişilerle işbirliği yaptığı” öne sürüldü

Navalni’nin kurduğu vakıftan yapılan açıklamada ise, Kremlin’in muhalifleri suçlamasının “kolaycılık” olduğu savunuldu. Açıklamada, patlama ile Navalni arasında bir ilişki olmadığı da kaydedildi.

Navalni 2021’de Almanya’da Rusya’ya dönüşü sonrası tutuklanmıştı.

Tatarski

KAYNAK,TELEGRAM / VLADLEN TATARSKY / @VLADLENTATARSKY

Vladlen Tatarski

Tatarski hakkında neler biliniyor?

BBC Rusya analisti Olga Robinson, Ukrayna'daki diğer birçok Rus askeri blog yazarı ve devlet medyasında çalışan gazetecinin aksine Tatarski'nin savaş alanında silahlandığını belirtiyor.

Tatarski, Ukrayna’da cepheden haber yapmıştı ve geçen yıl Kremlin'in içinde çektiği video da ünlenmesinde rol oynadı. Videoda, "Herkesi yeneceğiz, herkesi öldüreceğiz, herkesi gerektiği gibi soyacağız. Canımızın istediği gibi" demişti.

Bu video, Rusya'nın Ukrayna'nın kısmen işgal altındaki dört bölgesini ilhak ettiğini ilan eden Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde düzenlenen Kremlin’deki bir törende çekildi. Putin’in bu ilhak ilanı Batı tarafından kınanmıştı.

St. Petersburg merkezli haber sitesi Fontanka'nın bildirdiğine göre, Pazar günü hedef alınan kafenin eski sahibi, Rus paralı asker grubu Wagner’in başkanı Yevgeny Prigozhin.

St Petersburg, Putin'in memleketi ve kariyerinde ilk yükseldiği yer.

Tatarski’nin Telegram'da 500 binden fazla takipçisi var ve burada kendisi de dahil olmak üzere askeri blog yazarları Rusya'nın Ukrayna'daki harekâtının bazı yönlerini eleştirdi.

Telegram'da kendilerine "Rusya'nın istihbarat birlikleri" adını veren bir grup olan Cyber Front Z, kafeyi etkinlik için kiraladığını söyledi.

Rusya 2

KAYNAK,EPA

Ukrayna nasıl tepki verdi?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak Twitter’da, Rusya'da "örümceklerin bir kavanozda birbirlerini yediklerini" yazdı.

Ayrıca, Rusya içerisindeki siyasi çatışmanın "terör eylemlerine” dönüştüğünü öne sürdü.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Tatarski ve onun gibi blog yazarlarından "gerçeğin savunucuları" olarak bahsetti.

Telegram'da, "Rus gazeteciler sürekli olarak Kiev rejiminin misilleme tehdidini hissediyor" diye yazdı. Tatarski, Ukrayna için "tehlikeliydi”, "ama cesurca sonuna kadar devam etti ve görevini yerine getirdi" dedi.

Tatarski, Donetsk bölgesindeki Makiivka'da doğdu. Tatarski’nin kendi anlatımına göre, silahlı soygun nedeniyle konulduğu hapishaneden serbest bırakıldığında Donetsk’te ayrılıkçılara katıldı. Donetsk, Rusya'nın ilhak ettiğini iddia ettiği bölgelerden biri.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalini başlattığında, Tatarski çatışma alanına geri döndü ve sosyal medyada ve Rus devlet medyasında savaş hakkında açıklamalarda bulundu. İnsansız hava araçlarının uçurulmasına ve tahkimatların inşa edilmesine yardım ettiğini iddia etti.

Geçen yıl Rus ordusunun önde gelen bir destekçisi olan gazeteci Darya Dugina Moskova yakınlarında bir bombalı araç saldırısında öldü. Putin'in yakın müttefiki olan aşırı milliyetçi filozof Alexander Dugin'in kızıydı.

BBC muhabiri Olga Robinson, Tatarski’nin Rus ayrılıkçı güçlerine 2014'te Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bir bölümünü ele geçirdiklerinde katıldığını söyledi.

Geçen Ağustos ayında Podolyak, Rusya’nın, Ukrayna'nın Darya Dugina suikastına karıştığı yönündeki iddialarını reddetmişti.

Kaynak:BBC