Financial Times'taki habere göre Euro Bölgesi'nde yüzde 8,1 seviyesinde olan yıllık tüketici enflasyonuna rağmen yüzde 16,6 seviyesinde gerçekleşen yıllık gıda enflasyonu, siyasetçileri yeni kararlar almaya zorladı.

Eurostat verilerine göre; Euro Bölgesi'nde şeker fiyatları yıllık bazda yüzde 54,9 artarken, yumurta yüzde 22,7 ekmek yüzde 16,4, et yüzde 12,5 arttı.

Haberde belirtilen detaylara göre Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin artan gıda fiyatları karşısında en savunmasız ülkeler konumunda yer aldı.

Artan gıda fiyatlarına karşı nasıl önlemler alındı?

Euro Bölgesi'nin en büyük ikinci ekonomisi Fransa'da zincir marketlerin seçilmiş bazı ürünleri olabilecek en düşük fiyattan satması konusunda anlaşmaya varıldı.

İspanya ise gıda ürünlerinde KDV oranını düşüren ülkeler arasında yer aldı.

Yunanistan, perakendecilerin gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki kâr marjlarını sınırlayan alternatif bir yaklaşım benimsedi.

Macaristan ve Hırvatistan, gelirlerinin önemli bir kısımını gıdaya harcayan kesimleri korumak için temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını sınırlamak üzere harekete geçti.

Ancak haberde görüşlerine yer verilen İsveçli ekonomist Lars Jonung, 1970'lerden bu yana Avrupa ülkelerinde fiyat kontrollerinin uygulanmadığını hatırlatarak, enflasyonu düşürmek için fiyat kontrolleri uygulanmasının genellikle başarılı olmadığını savundu.