Londra Yunus Emre Enstitüsü, Perşembe günü Kültür & Sanat Konuşmaları Serisinin 2023 yılındaki ilk oturumunda Bosna Hersekli Profesör Ćazim Hadžimejlić ile “40 Bosnian and Herzegovinian Mushaf” kitabının söyleşi ve imza gününe ev sahipliği yaptı.
  
Moderatörlüğünü sanat danışmanı ve ebru sanatçısı Dilara Karaağaç'ın yaptığı etkinlik, Prof. Dr. Ćazim Hadžimejlić'in el yazması Kuran-ı Kerim nüshalarından verdiğin örnekler hakkında konuşması ile başladı. Kültürel mirasın bu zengin örneğine vurgu yapılan konuşmada, asırlık mushafların yanında birçok erken basım mushaf örnekleri de paylaşıldı. 



Ćazim Hadžimejlić “Bosna Hersek’in 40  Mushafı” adlı kitabı hakkındaki konuşmasına, yazı yazmanın İslamiyette sahip olduğu öneme ve Kuran-ı Kerim’in sanatçılar için sonsuz bir ilham kaynağı oluşuna değinerek başladı.

Konuşmacı kitap süsleme sanatının Kuran-ı Kerimlerin süslenmesine gösterilen ilgi sonucu başladığından ve bu sanatın örneklerine İslam kültür ve medeniyetinin yayıldığı her yerde rastlanabileceğinden bahsetti. 

Konuşmanın ikinci bölümünde Profesör Hadžimejlić, uluslararası birçok kurum, kütüphane ve müzede bulunan tezyinatlı mushaflardan örneklere yer verdi. Profesor Hadžimejlić hem yerli hem de uluslararası yazma arşivlerinde yapılan araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkarılan yazma eserler ışığında Bosna Hersek’in zengin yazma eserler açısından da oldukça zengin bir tarihe ve koleksiyona da sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca İslam medeniyetinin kalbinde yer alan Mushaf’ın, asırlardır kitap sanatlarının en güzel temsilcisi olarak kabul edildiğinin altını çizdi. 

Ćazim Hadžimejlić'in mushaflar hakkında hazırladığı bu özel kitap için seçilen mushafların, Bosna Hersek'in hem özel hem de devlet arşivi koleksiyonunda olan 1300 mushaf arasında yapılan uzun araştırmalar sonucu özenle seçildiğinden bahsetti. Herbir mushafın estetik, kodolojik ve paleografik açıdan detaylı bir şekilde incelendiği bu özel monografide, kültürel, tarihi ve sanatsal değerleri esas alınarak seçilen 40 mushaf yer almıştır. 

Boşnakça ve İngilizce olarak hazırlanan bu iki dilli monografi, İslam dünyasındaki kitap sanatlarının şaheserlerini okuyucularına tanıtmak için zengin literatür, birinci sınıf kaynaklar ve çok sayıda fotoğrafla desteklenmiştir. Uzun yıllar süren özverili çalışma ve araştırmaların ürünü olan ve hem devlet hem de özel koleksiyonları içeren bilimsel monografi, kitap sanatları alanında literatüre çok önemli bir katkı sağlamıştır. Bu çalışması ile Bosna’nın gizli hazineleri olan bu el yazmalarını tüm dünyaya göstermek istenmiştir. 



Londra'nın dört bir yanından akademisyenler, koleksiyonerler ve kitap uzmanlarının katıldığı söyleşi, moderatörlüğünü Dilara Karaağaç'ın yaptığı bir soru-cevap bölümü ve Ćazim Hadžimejlić'in kitap imzasıyla sona erdi. 

Profesör Dr Ćazim Hadžimejlić, Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Konservasyon ve Restorasyon Bölümü'nde Konservasyon ve Restorasyon, Kitap Sanatları ve Kaligrafi dersleri vermektedir.