Birleşik Krallık pasaportları yeni gelen fiyat artışıyla birlikte Avrupa’daki en yüksek ücretlilerden biri oldu.

Yetişkinler için yenileme maliyeti, 12 aydan kısa bir süre içinde ikinci fiyat artışının ardından yüzde 17 yükseldi.

Yetişkin pasaportunu internet üzerinden yenilemenin maliyeti 88.50 Sterlin’e yükselirken, seyahat belgesi 2023 yılının başına göre yüzde 17 daha pahalı hale geldi. Çocuk pasaportları da 53.50 Sterlin’den 57.50 Sterlin’ee çıktı.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı

Pasahort ücretlerine gelen yüzde 7’lik artış, mevcut enflasyon oranının iki katına tekabül ediyor.

Posta yoluyla başvuran Britanyalılar, yetişkin pasaportu 93 Sterlin’den 100 Sterlin’e ve çocuk pasaportu 64 Sterlin’den 69 Sterlin’e olmak üzere daha da artırıldı. Pasaportlar için 2 Eylül 1929 ve öncesinde doğan İngilizlerden ücret alınmıyor.

Tüketici grubu Which?’in seyahat uzmanı Guy Hobbs konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu son fiyat artışları artan üretim ya da işlem maliyetlerini yansıtıyor olsa da, Birleşik Krallık pasaportu şu anda Avrupa’daki en pahalı pasaportlar arasında yer alıyor. Pasaportunu yenilemek isteyenler, muhtemelen bu küçük mavi kitapların şu anda ne kadar pahalı olduğunu görünce şok olacaklar. Seyahat edecek olanlara ayrıca, 2025 yılının ortalarından itibaren Avrupa’ya girmek için Etias (Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi) için ödeme yapmaları gerekeceğini de hatırlatalım.”

The Times’ta yer alan habere göre, Etias, ABD’deki Esta programını örnek alıyor ve AB üyesi olmayan yolcuların Avrupa’nın pasaportsuz Schengen bölgesine girmeden önce bir form doldurmaları ve 7 Euro (6 Sterlin) ödemeleri gerektiği anlamına geliyor. Bu ücret 18-70 yaş arasındaki herkes için ve üç yıl süreyle geçerli olacak.

Bu yaz Avrupa’ya gidecek tatilciler de pasaportlarının güncel görünse bile geçersiz olabileceği anlamına gelen değişikliklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.

Brexit’ten önce İngiliz pasaportu sahipleri, dönüşlerinden bir gün sonra süresi dolsa bile pasaportlarıyla AB içinde ve dışında seyahat edebiliyorlardı. Ancak şimdi, pasaportlarının süresi dönüş tarihlerinden üç aydan daha kısa bir süre sonra doluyorsa uçağa alınmayabilirler.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Etkin ve güvenli pasaport hizmetlerimize yatırım yapmaya ve İngiliz yolcuların beklediği hizmet kalitesini arttırmaya devam edebilmek için pasaport başvuru maliyetini arttırıyoruz.” Denildi.