Piyasaların gündemi bu hafta oldukça yoğun olacak. İç piyasada takip edilecek en önemli gelişme cuma günü açıklanacak olan nisan ayı enflasyon verisi olacak. Dış piyasalarda ise tüm gözler çarşamba günü bitecek iki günlük Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısının ardından açıklanacak olan faiz kararında olacak. Buna ek olarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de salı günü açıklanacak olan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri ile yine salı günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon ve büyüme verileri de piyasa katılımcılarının odağında yer alacak. Öte yandan, hafta boyunca teknoloji şirketlerinin bilançoları da izlenmeye devam edecek.

Türkiye enflasyon verisi

Türkiye’nin nisan ayına ilişkin enflasyon verisi cuma günü açıklanacak. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerinde aylık bazda düşüş beklense de yıllık bazda iki veride de artış bekleniyor.

Buna göre aylık TÜFE’nin yüzde 3,16’dan yüzde 2,10’a gerilemesi, yıllık TÜFE’nin ise yüzde 68,50’den yüzde 70,30’a yükselmesi bekleniyor. Aynı dönemde aylık ÜFE’nin ise yüzde 3,29’dan yüzde 1,9’a inmesi beklenirken yıllık ÜFE’nin yüzde 51,47’den yüzde 55’e yükselebileceği düşünülüyor.

Fed'in faiz kararı

Fed ise salı ve çarşamba günü mayıs ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştirecek ve çarşamba akşam saatlerinde mayıs ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Piyasalar, Fed’in politika faizini yüzde 5,50 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor.

Mart ayı FOMC toplantısının ardından açıklanan son faiz kararını takiben nisan ayında faiz kararlı bir Fed toplantısı takvimde yoktu. Piyasalar, pas geçilen nisan ayının ardından tıpkı mart ayında olduğu gibi Fed’in faizi 2023 yılının temmuz ayından bu yana tuttuğu seviyede sabit bırakmasını bekliyor. Faiz kararının yanında piyasalar, Fed kanadından gelecek faiz indirimi sinyallerine kulak kesilmekle birlikte bu verilerin ardından Fed Başkanı Jerome Powell kanadından gelen açıklamaları da yakından takip edecek.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ve Fed’in tüketici enflasyonu göstergesi olarak kabul ve takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi, piyasa beklentilerine paralel olacak şekilde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 2,8 olarak açıklanmıştı. Son açıklanan mart ayı TÜFE verisi ise aylık bazda yüzde 0,4’er TÜFE ve çekirdek TÜFE oranına; yıllık bazda ise yüzde 3,5 TÜFE ve yüzde 3,8 yıllık TÜFE oranına işaret etmişti. Fed’in hedefi ise enflasyonda yıllık yüzde 2 oranını yakalamaktı.

Bu kapsamda, para piyasalarında Fed’in politika faizini sabit bırakması yüzde 97,6 olarak fiyatlanırken piyasaların asıl merakla bekleyeceği gelişme Powell’ın karar sonrasındaki açıklamaları olacak; çünkü piyasalar bu açıklamalarda faiz indirimine ilişkin ipuçları arayacak.

Çin PMI verileri

Bir süre zayıf gelen verilerin ardından geçtiğimiz ay toparlanma emareleri gösteren Çin ekonomisi, bu hafta açıklanacak olan verilerde bu emareleri sürdürmeye gayret edecek.

Salı günü açıklanacak imalat PMI verisinde düşüş beklense de, verinin 50,3 olarak açıklanması ve sektörde büyümeye işaret etmesi bekleniyor. Yine salı günü açıklanacak Caixin PMI verisinin de 51 seviyesinde gelmesi bekleniyor.

Euro Bölgesi verileri

Euro Bölgesi’nde salı günü nisan ayı enflasyon ve birinci çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Açıklanacak olan veriler, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) atacağı sonraki adımlar için hayli önemli olacak.

Nisan ayında Euro Bölgesi enflasyonunun mart ayında olduğu gibi yüzde 2,4 seviyesinde sabit kalması beklenirken, aylık enflasyonun ise yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya düşmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun ise yıllık bazda yüzde 2,9’dan yüzde 2,6’ya inebileceği düşünülüyor.

Geçtiğimiz çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi, Euro Bölgesi’nde büyümenin olmadığına işaret etmişti. 2024 yılı birinci çeyreğinde ekonominin yüzde 0,1 büyümesi beklenirken yıllık bazdaki büyümenin ise yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye çıkması bekleniyor.

Kazanç sezonu devam ediyor

Teknoloji şirketlerinin bilanço raporları bu hafta da gelmeye devam edecek. Geçtiğimiz hafta Muhteşem Yedili’den dördü (Tesla (TSLA), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) ve Alphabet (GOOGL)) birinci çeyrek bilançolarını açıklamış; temettü açıklamasının Alphabet hisselerinin performansı haftaya damga vurmuş ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon dolara yükselmişti.

Türk çayının 4 aylık ihracatı 10,4 milyon doları aştı Türk çayının 4 aylık ihracatı 10,4 milyon doları aştı

Bu hafta Muhteşem Yedili’den son kalan ikili bilanço açıklayacak. Amazon (AMZN) bilançosu salı günü, Apple (AAPL) bilançosu ise perşembe günü gelecek.