Dünyada iflas oranı ürkütücü seviyeye geldi. Dalga dalga büyük ekonomileri vuran iflaslar endişelere neden oluyor. İngiltere'de gelecek yıl toplam 28 bin şirketin iflas edebileceği bildirildi. Yüksek faiz oranları ve borçlanma maliyetleri nedeniyle oluşacak iflaslar malzeme tedarikçilerinden işini kaybedecek işçilere kadar hissedilecek etkileri olacak.

28 BİN ŞİRKET İFLAS RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Bloomberg’in haberine göre, Merkezi Londra’da bulunan Ekonomik ve İş Araştırmaları Merkezi'nden (CEBR) yapılan açıklamada, ülkede yılın ikinci çeyreğinde toplam 6 bin 342 şirketin iflas ettiği hatırlatılarak, kuruluşun veriler üzerinden yapılan modellemelerine göre, ülkede 2024 yılının her bir çeyreğinde 7 bin şirket olmak üzere yılın tamamında toplam 28 bin şirketin iflas riskiyle karşılaşabileceği kaydedildi.

BOE’NİN FAİZ ARTTIRIMININ BİR YANSIMASI OLARAK YANSITILDI

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırım politikasının bir yansıması olduğu belirtilen açıklamada, “Eğer büyük çaplı yatırımlar yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle ertelenirse ve şirketler iflas etmeye devam ederse, bunun ekonomi üzerinde malzeme tedarikçilerinden işini kaybedecek işçilere kadar hissedilecek etkileri olacaktır” ifadesine yer verildi.

2009 YILINDAN BU YANA İFLASTA EN YÜKSEK SEVİYE GÖRÜLDÜ

İngiliz hükümetinin Temmuz ayında açıkladığı verilere göre, ülkede bu yılın ikinci çeyreğinde iflas eden şirket sayısı 6 bin 342 ile 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

SON 15 YILIN EN YÜKSEK FAİZ ARTTIRIMI OLMUŞTU

Geçen ay, İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 seviyesine yükseltmişti. Böylece politika faizi son 15 yılın en yüksek seviyesinin ulaşmıştı. İngiltere Merkez Bankası, enflasyon hedefini yüzde 2 seviyesinde tutmaya devam ediyor.