Başbakan Rishi Sunak'a sunulan soruşturma raporunda Raab "tehditkar" davranışlar ve "hakaretamiz" bir dil kullanmakla suçlanıyor. Rapor ayrıca Raab'ın Dışişleri Bakanı iken yetkilerini istismar ederek personelini aşağıladığını da yazıyor.

Dominic Raab, istifa mektubunda hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili eleştirel bir dil kullanarak, "Bu soruşturma zorbalık eşiğini o kadar aşağıya çekti ki, çok tehlikeli bir emsal oluşturdu. Bu, bakanlar hakkında sahte şikayetler getirilmesini teşvik edecek" diye konuştu.

Raab, kabinede görev yapanların çalışma arkadaşlarına "İngiltere halkı adına" net ve eleştirel yorumlar yapma hakkı bulunması gerektiğini aksi halde demokratik ve anayasal sorumluluklarını yerine getirmemiş olacaklarını savundu.

Raab hakkında, birlikte çalıştığı çok sayıda memur tarafından getirilen zorbalık şikayetlerini tecrübeli savcı Adam Tolley inceliyordu.

Başbakan Sunak, Tolley'den, Raab hakkında en az 24 kişi tarafından getirilmiş olan 8 resmi şikayeti incelemesini istemişti.

Bu suçlamalar Raab'ın geçtiğimiz yıllarda Muhafazakar Parti'nin kurduğu hükümetlerde farklı kabinelerde üstlendiği Adalet, Dışişleri ve Brexit bakanlıkları sırasında yaşandığı iddia edilen bazı olayları kapsıyordu.

Soruşturmada taraf olmayan bazı çalışma arkadaşları da Raab'ın "çok kırıcı" olabildiğini ve bazı çalışanları ağlattığını söylemişlerdi.

Soruşturmada onlarca kişinin ifadesi alınmış, Raab da dinlenmişti.

BBC Politika Editörü Ione Wells'ın analizi: 'Raab istifa etti ama savaşa hazır'

Dominic Raab istifa etti ama savaşmaya hazırlanıyor ve zorbalık suçlamasında eşiğin çok aşağılara çekildiğini, kendisine haksızlık edildiğini söylüyor.

Müstafi başbakan yardımcısına göre soruşturmada kendisine yöneltilen çok sayıda suçlamadan sadece ikisi temellendirildi ama bunlarla ilgili bulgular da "hatalıydı".

Bir bakanın memurlarına doğrudan ve sert eleştiriler getirme hakkı bulunduğunu söyleyerek kendisini savunuyor.

Gerçi "istemeden" insanları üzdüyse özür dilediğini söylüyor ama bunun da bakanlık çalışma ritmi içerisinde anlaşılabilir olduğunu kaydediyor.

Şimdi merak edilen, istifa etmiş de olsa Raab'ın haksızlığa uğradığı tezini daha ileri götürüp götürmeyeceği, çünkü bazı üst düzey memurları "çarpıtılmış ya da sahte şikayetleri dışarıya sızdırmakla", hatta bir yüksek memurunu da geçen yıl özel kalem müdürlerini "zorla" görevden almakla suçladı.