Mustafa Köker/LONDRA - 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü münasebetiyle, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği tarafından, Brookwood Hava Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, KKTC’nin Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin, Türkiye Cumhuriyeti’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan, KKTC Londra konsolosu Namık Cafer, Askeri yetkililer, diplomatlar, Türk ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş Brookwood’daki Türk Hava Şehitliği'nde düzenlenen törende bir araya geldi.

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Büyükelçi Ertaş, Çanakkale Zaferi’nin ve ruhunun anlam ve önemine değindi. 
 

A249D91F C0Ff 4A49 80Cb C8Ac853C209A

Büyükelçi Osman Koray Ertaş’ın törende yaptığı konuşma şöyle:

“Türk milletinin ve dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109 yıldönümünde, Brookwood’daki Türk Hava Şehitliği'nde

Vatanları için en büyük fedakarlığı yapan kahramanlarımızı minnet ve şükranla anıyoruz. 

Bu anlamlı gün vesilesiyle Birleşik Krallık’a askeri eğitim için gelen ve şehit düşen subaylarımızın aziz hatırasını da saygıyla yadediyoruz. 

109 yıl önce Çanakkale’de sergilenen kararlılık, Milli Mücadelenin temelini atmıştır.Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı şehitlerimizin fedakarlıklarından, bugün de ilham alıyoruz. Çanakkale ruhu, sadece bir zaferin sembolü değil, aynı zamanda milletimizin savaşta ve barışta, ahlaki ve vicdani değerlerine bağlılığının da bir göstergesidir.

Ulu önder Atatürk’ün Çanakkale’de hayatını kaybeden Anzak askerlerinin annelerine hitaben, ‘artık bizim evlatlarımız olmuşlardır’ ifadesi, bu asaletin aslında bir yansımasıdır. Şehitlerimizle birlikte pek çok ülke askerini bağrında taşıyan Çanakkale, bugün barışın ve dostluğun da mekanıdır. Bu insani yaklaşım, Birleşik Krallık, Avusturalya ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere bugün sahip olduğumuz bir çok dostuluğun da temelini atmıştır. 

Hem kendi topraklarımızda, hem yakın ve uzak coğrafyalarda çok şehitler verdik. Vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. 

Mehmet Akif’in Çanakkale şehitleri için yazdı şu tarihi dizeleri daima hatırda tutuyoruz: ‘Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın, Gömelim gel tarihe desem sığmazsın.’

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk ve silah arkadaşlarıyla, vatanı için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yadediyoruz.”

Büyükelçi Ertaş’ın konuşmasının ardından Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ensari Yenitürk, şehitler için dua etti.

Tören, katılanlar şehitliğe çiçek çelengi ve kabirlere karanfil bırakmasıyla sona erdi.



KKTC’nin Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin,

Bostancı Beach Restaurant, Hayata Döndü Bostancı Beach Restaurant, Hayata Döndü