Corona virüsünün ortaya çıkarak yayıldığı Çin’de salgın can almaya devam ediyor…

Son dönemde kamuoyunda “Covid-19 eski öldürücülüğünde değil” iddialarına rağmen “sıfır Covid-19” politikasını bırakarak kısıtlama, karantina ve yasakları kaldıran Çin’de vaka ve ölüm sayıları hızla artıyor.

Sınırların açılmasıyla birlikte Çinli turistlerin seyahat etmeye başlaması bilim insanlarını “Yeni bir mutasyon ortaya çıkabilir” ve “Yeni bir salgın dalgası başlayabilir” endişesiyle korkuturken endişe verici iddialar da gelmeye devam ediyor.

Çinli turistlerin olası bir salgın riskini tetiklemesinin önüne geçmek için bazı ülkeler Çinli yolculardan negatif Covid-19 testini zorunlu kılma kararı alırken birçok ülke ise böyle bir uygulamaya geçilmeyeceğini duyurdu.

İtalya’da bir süre önce Pekin ve Şangay’dan gelen uçaktaki yolcuların yarısında Covid-19 tespit edilmişti. ABD’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Çin’den İtalya’ya gelen turistlerin neredeyse yarısında Covid-19 tespit edilmişti.

ABD’li yetkililer Çin’den gelen uçakların atık depolarının incelenmesinin gündeme geldiğini duyurdu. Böylelikle olası bir salgın durumunun bilim insanlarının incelemesi sayesinde önceden bilinebileceği belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri böyle bir hamlenin virüsün takibi ve ülkeye girişini yavaşlatmak için kritik olduğunu duyurdu.

Öte yandan İngiltere merkezli sağlık veri şirketi Airfinity ise Çin’de Covid-19’dan günde 9 bin insanın yaşamını yitirdiğini öne sürdü. Son dönemde ölüm ve vaka sayılarını paylaşmayan Çinli yetkililerin bu kararı büyük tepki çekmişti.

Airfinity, 13 Ocak’ta Çin’de vaka sayılarının tavan yapacağını da öngördü. Özel bir modelleme sistemi kullanan uzmanlar 13 Ocak’ta Çin’de 3.7 milyon vaka çıkacağını aktardı. (SÖZCÜ)