Cumhurbaşkanı Tatar’ın yaptığı açıklama şöyle:
“Kıbrıs Türk halkı ile Rum halkının eşit kurucu ortaklığında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Enosis sıçrama tahtası olarak gören Rum-Yunan liderliği, hazırlanan Akritas Planı doğrultusunda 21 Aralık 1963 tarihinde başlattıkları saldırılarla, Kıbrıs Türk halkını katliamdan geçirirken, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de silah zoruyla bir Rum devletine dönüştürmüşlerdi.


Bu, Yunanistan’ın desteğinde Kıbrıs’ta gerçekleşen ilk darbe olurken, Kıbrıs’ta gerçek işgalcinin de Yunanistan olduğunu göstermektedir.
Kıbrıs’taki Türk direnişini kıramayıp, başarılı olamayan Yunanistan ile EOKA terör örgütü, “Enosisi gerçekleştirmek için izlenecek strateji ve yöntem konularında Makarios hükümeti ile bir takım sıkıntılar yaşarken, 15 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’ta ikinci darbeyi ve işgali gerçekleştirdiler.
Bu darbe ile ‘Kıbrıs Elen Cumhuriyeti’ ilan edilirken, ana hedef Kıbrıs Türk halkını yok edip, Kıbrıs’ı Yunanistan’a ilhak etmekti.
Bu büyük tehlike karşısında uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan haklarını ve yetkilerini kullanan Anavatan Türkiye, 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirdiği Barış Harekatı ile Kıbrıs Türk halkını katliamdan kurtarıp, özgürlüğe kavuştururken, tüm Kıbrıs’a da barış ve huzurun gelmesini sağladı.
Dış güçler tarafından desteklenen ve organize edilen FETÖ terör örgütü de halk iradesini ve demokrasiyi çiğnemek, Türkiye Cumhuriyeti’ni bölüp, parçalamak ve esaret altına sokabilmek amacıyla Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe kalkışmasında bulundu.
Bu darbe kalkışmasında halkın iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi de saldırıya uğrarken, yüzlerce vatandaşımız darbeciler tarafından katledildi. Ama ne var ki bu darbe kalkışması, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türk halkı ve devletine bağlı Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları ile emniyet güçleri tarafından önlendi.
Kıbrıs Türk halkı da bu darbe kalkışmasına çok sert tepki gösterdi.
Bugün, hala daha FETÖ terör örgütü mensuplarını koruyan, kollayan ve Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı kullanmaya çalışan bazı ülkeleri de kınarken, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun insan hak ve özgürlükleri ile demokrasiye ve halk iradesine karşı yapılan bütün darbeleri bir kez daha lanetliyorum.
FETÖ terör örgütün 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği darbe kalkışmasını önlemek, Türkiye Cumhuriyeti ile demokrasiyi ve halk iradesini korumak için şehit düşenleri bir kez daha rahmetle anarken, gazileri de saygıyla selamlıyorum.”
 
 
Cumhurbaşkanı Tatar ve Büyükelçi Feyzioğlu Boğaz Şehitliği’nde vurguladı: “Türk ulusu 15 Temmuz’da yaşananları unutmayacak”
 
Türkiye’deki darbe girişimde hayatını kaybedenler Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında 15 Temmuz cumartesi günü Boğaz Şehitliği’nde düzenlenen anma törenine devlet ve hükümet yetkilileri katıldı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Türk ulusunun 15 Temmuz 2016’da yaşananları unutmayacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Temmuz’un Türk tarihinde kara bir leke olduğunu kaydederek, “15 Temmuz’da yaşananlar bu coğrafyada güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlerin varlığı ve bekâsı için ne kadar önemli olduğunu gösterdi” diye konuştu.


Metin Feyzioğlu da, Türk halkının 15 Temmuz 2016’da meşru seçimler üzerinde başka hiçbir güç tanımadığını, milli iradeye sahip çıktığını tüm dünyaya gösterdiğini vurgulayarak, “Eşi görülmemiş mücadele sayesinde Türkiye yüzyılının temelleri atıldı. Önümüzdeki yüzyılın Türkiye yüzyılı olmasını milletimizin kahramanca mücadelesi ve azmi sağlayacak…” dedi.
 
 
Başbakan Üstel: “Vatanın her sathında destansı bir direniş sergileyen Türkiye Cumhuriyeti halkını bir kez daha saygı ile selamlıyorum“
 
Başbakan Ünal Üstel, 15 Temmuz hain darbe girişiminde vatanın her sathında destansı direniş sergileyen Türkiye halkını bir kez daha saygıyla selamladığını belirtti.
Başbakan Ünal Üstel 15 Temmuz Yunan darbesi ile Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı


Başbakan Ünal Üstel’in mesajı şöyle:
“Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin yükselişini ve güçlü adımlarla ilerlemesini engellemeye yönelik girişimlerin en somut göstergelerinden biri olan 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıl dönümünde, devletine ve özgürlüğüne sahip çıkmak için vatanın her sathında destansı bir direniş sergileyen Türkiye Cumhuriyeti halkını bir kez daha saygı ile selamlıyorum.
 
 
Tahsin Ertuğruloğlu: “15 Temmuz, ana vatanımız Türkiye ve Kıbrıs adasının tarihinde iki kara lekedir”
 
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “15 Temmuz, ana vatanımız Türkiye ve Kıbrıs adasının tarihinde iki kara lekedir” ifadelerini kullandı.
Bakan Ertuğruloğlu, Türkiye’deki 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ve Kıbrıs’taki 15 Temmuz 1974 darbesi dolayısıyla mesaj yayımladı.


Ertuğruloğlu, mesajında, “15 Temmuz 2016’da Türk milletinin milli iradesine yapılan hain saldırı, başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü duruşu ve vatanın istiklali ve istikbali için canı pahasına ülkesini savunan Türk milletinin çelikten iradesi karşısında başarısızlığa uğramıştır” ifadelerini kullandı.
“Türk Milleti, milli iradesine yapılan hain saldırıya, tek yürek olarak karşı koymuş, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu; Cumhuriyete, demokrasiye ve tüm bu kazanımlara canı pahasına sahip çıktığını, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Türkiye’nin asla esir edilemeyeceğini 15 Temmuz’da bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir” diyen Ertuğruloğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde kararlı ve güçlü duruşu ile bölgesinde lider ülke olan ana vatanımız Türkiye, daha güçlü, daha müreffeh yarınlara ilerlemeye devam edecektir” dedi.
Ertuğruloğlu, Kıbrıs’taki 15 Temmuz 1974 darbesine ilişkin olarak ise, “Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hayalleri olan, Enosis’i gerçekleştirmede kendi aralarında görüş ayrılığına düşen Rumların, Yunanistan’daki cuntanın da desteği ile Makarios’a karşı yaptığı darbe Ada’da yeni bir kanlı dönemi başlatmıştı. Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliği tehlikeye düşünce, ana vatan Türkiye, İttifak ve Garanti Anlaşmalarından doğan haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974’te adaya müdahale etmek zorunlu kalmış ve Barış Harekatı sonrası Kıbrıs’a huzur ve güven gelmiştir” dedi.
Ertuğruloğlu, “Hala aşırı silahlanma içinde olan komşumuz Rumlar, geçmişte giriştikleri çılgınlıklardan ders çıkarmalı, her geçen gün her alanda daha da güçlenen Türkiye’nin Kıbrıs Türklerini hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını anlamalı ve Kıbrıs’ın gerçeklerini; iki komşu devlet olarak yan yana yaşamayı kabul etmelidir” ifadelerini de kullandı.
Ertuğruloğlu, “Bu vesileyle, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, ana vatanda ve Kıbrıs’ta, tarih boyunca, vatan uğruna canlarını feda eden, aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.