Dışişleri Bakanlığı, Rum yönetiminin silahlanma faaliyetleri ve İsrail Savunma Bakanı’nın Rum tarafını ziyareti ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin silahlanma faaliyetlerini artırmakta olduğu ve bu Rum politikasının silahlanma yarışına yol açtığı Bakanlığımız tarafından uluslararası toplumun dikkatine yazılı ve sözlü olarak defaatle getirilmektedir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin huzur ve istikrar ortamını zehirleyen bu saldırgan politikasını bazı Devletler, bilerek veya bilmeyerek, cesaretlendirmektedir. İsrail Savunma Bakanı’nın resmi ziyaretini de bu çerçevede değerlendirmekteyiz. İsrail makamlarına Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kıbrıs Türk Halkı adına konuşma veya tasarrufta bulunma hakkı olmadığını ayrıca hatırlatmak isteriz. Bölgemizde bulunan ülkelerden biri olan İsrail’den barış ve huzur ortamına olumsuz etkileri olabilecek ve ayrıca silahlanma yarışına yol açacak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin provokatif politikalarına destek anlamına gelecek adımlardan kaçınmasını bekliyoruz.”

İsrail’in, Kıbrıs Türk Halkının kendi egemen Devletinde güven içerisinde yaşamayı temin edecek tek yol olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin iki devletli çözüm önerisini açık fikirlilikle değerlendirmesini bekliyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ayrıca, İsrail ile iyi ilişkiler tesis etmekten memnuniyet duyacaktır.

Dışişleri Bakanlığı: “Fransa’nın tutumunu gözden geçirmesini ve KKTC ile temasa açık olmasını bekliyoruz”

Dışişleri Bakanlığı, saldırı helikopterleri satmak suretiyle Rum silahlanmasına bilfiil açıkça destek veren Fransa’nın tutumunu gözden geçirmesini ve yeni vizyonunu değerlendirebilmek için KKTC ile temasa açık olmasını beklediklerini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı’nın konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle: "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis’in Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusuna daha aktif müdahil olması yönündeki sözde önerisini her fırsatta yinelediği görülmektedir. Rum liderin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede de aynı konuyu gündeme getirdiği öğrenilmiştir. Adadaki statükoyu devam ettirme amacıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin gelmiş geçmiş liderleri ile dışişleri bakanlığı, bugüne kadar ortaya çıkan önemli fırsatları akamete uğratmışlardır. Avrupa Birliği’nin yanlı rolünü kullanmak da dahil olmak üzere, federal çözüm arayışının son denemesi olan ve dokuz yıl süren bir önceki süreci de başarısızlığa uğratan aynı makam ve özellikle mevcut liderin kendisi olduğunu hatırlatmak gerekmektedir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs Türk Halkına verdiği hiçbir sözü yerine getirmeyen Avrupa Birliği’nin tarafgir tutumu nedeniyle geçmiş müzakere süreçlerine de müdahil olmasını ısrarla önermişti. Rum Liderin “önerisinin” yeni olmadığı, gayretinin eski ve başarısızlığı kanıtlanmış bir öneriyi yeniden sunmak olduğu görülmektedir. Rum silahlanmasına saldırı helikopterleri satmak suretiyle bilfiil açıkça destek veren Fransa’nın tutumunu gözden geçirmesini bekliyoruz. Fransa’nın Ada’da ve bölgede istikrarın ve huzurun tesis edilmesini teminen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah satışını durdurması gerekmektedir. Ayrıca, Fransa’nın Ada’da ve bölgede kalıcı işbirliği ve istikrar ortamının inşa edilmesinin temellerini atacak olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni vizyonunu değerlendirebilmesi için Kıbrıs adasının iki devletinden biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile temasa açık olmasını bekliyoruz.”