Hamas'ın kontrolündeki Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından başlayan çatışmalarda şu ana kadar en az 8 bin 796 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık öldürülenlerin 3 bin 648’inin çocuk olduğunu kaydetti.

ABD kampüslerindeki Gazze eylemleri yayılıyor ABD kampüslerindeki Gazze eylemleri yayılıyor

Son olarak İsrail’in Cibaliye mülteci kampına düzenlediği saldırıda en az 47 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. İsrail’in bir Hamas komutanını barındırdığı gerekçesiyle doğruladığı söz konusu saldırıya Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok ülke tepki göstermiş ve İsrail’in saldırısını kınadığını açıklamıştı.

Hamas, Salı günü yaptığı açıklamada saldırıda öldürülenler arasında 7 rehinenin de bulunduğunu, bunlardan üçünün yabancı vatandaşlığa sahip rehineler olduğunu savundu. 

Borrell: Ölü sayısı beni dehşete düşürdü

İsrail’in saldırısına bir tepki de Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kampta çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı dehşete düştüğünü ifade ederek tarafları uluslararası savaş hukukuna riayet etmeye çağırdı.

Borrell, X hesabından yayımladığı mesajında İsrail’in kendini savunma hakkı konusundaki duruşlarının net olduğunu bir kez daha vurgulamakla birlikte bu savunmanın uluslararası insani hukuk çerçevesinde ve sivillerin korunmasının garanti altına alınmasıyla uyum içinde olması gerektiğinin altını çizdi. Borrell, "Sivillerin güvenliği ve korunması sadece ahlaki değil, aynı zamanda yasal bir yükümlülüktür" ifadelerini kullandı. 

Reuters